Ministerul Energiei a făcut un pas important în modernizarea sistemului energetic național, prin semnarea a încă 25 de contracte de finanțare din cadrul Fondului pentru Modernizare, aferente Programului-cheie 3 – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
Valoarea totală a proiectelor finanțate astăzi depășește nivelul record de 3,5 miliarde de lei, iar finanțarea din Fondul pentru Modernizare, se ridică la peste 2,2 miliarde de lei. Aceste investiții semnificative vor contribui la consolidarea rețelelor de distribuție, la creșterea rezilienței sistemului energetic și la îmbunătățirea calității serviciilor oferite consumatorilor.
„Am asistat cu toții, în această vară, la consecințele lipsei de investiții în infrastructura energetică, ani la rândul. Canicula a pus presiune asupra sistemului, iar întreruperile de curent, chiar dacă au fost doar punctuale, au afectat mii de consumatori. Contractele de finanțare semnate astăzi sunt esențiale pentru a întări Sistemul Energetic Național și pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung, servicii corecte și a acomodarea unui număr mai mare de prosumatori și puncte de consum pe segmentele modernizate. Este vorba despre cea mai mare sumă pentru investiții din fonduri nerambursabile contractate într-o singură zi în mandatul meu și le mulțumesc colegilor mei din ministerul energiei pentru tot efortul depus. Ne ținem de cuvânt: investițiile în infrastructura energetică sunt prioritatea zero a ministerului. Într-un singur an, am reușit să semnăm finanțări de peste 1 miliard de euro pentru transportul și distribuția de energie electrică — bani europeni, nerambursabili. Toate aceste investiții înseamnă și locuri de muncă, salarii mai bune și stimularea dezvoltării regionale”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectele finanțate vor viza modernizarea rețelelor de distribuție, înlocuirea liniilor aeriene cu cabluri subterane, creșterea capacității de transport a energiei electrice și îmbunătățirea eficienței energetice în județele: Ilfov, Călărași, Arad, Argeș, Olt, Vâlcea, Teleorman, Mehedinți, Dolj, Mureș, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Brăila, Sibiu, Alba, Mureș, Covasna, Harghita, Galați, Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Buzău, Bacău, Gorj, Vaslui, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț.
Beneficiarii acestor finanțări sunt principalii distribuitori de energie electrică din România, după cum urmează:
– Delgaz Grid – 4 contracte de finanțare. Valoarea totală a proiectelor finanțate este de 1.107.010.862,75 lei (222.989.818,73 euro), iar valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 671.027.858,38 lei (135.192.911,16 euro)
– Distribuție Energie Electrică România – 5 contracte de finanțare. Valoarea totală a proiectelor finanțate este de 1.230.370.908,38 lei (248.386.719,48 euro), iar valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 749.212.640,73 lei (160.336.505,94 euro)
– Distribuție Energie Oltenia – 13 contracte de finanțare. Valoarea totală a proiectelor finanțate este de 930.314.442,77 lei (187.466.924 euro), iar valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 608.012.528,89 lei (122.516.458,11 euro)
– Rețele Electrice Muntenia – 2 contracte de finanțare. Valoarea totală a proiectelor finanțate este de 169.351.261,52 lei (34.170.232,88 euro), iar valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 105.363.927,99 lei (21.264.803,06 euro)
– Rețele Electrice Banat – 1 contract de finanțare. Valoarea totală a proiectului finanțat este de 145.434.014,52 lei (29.428.169,67 euro), iar valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de 85.983.575 lei (17.398.283,04 euro)
Ministerul Energiei continuă să acorde o atenție deosebită investițiilor și își propune să promoveze în continuare noi apeluri finanțate prin Fondul pentru Modernizare.
Distribuție Energie Electrică Romania – DEER anunță că va continua să investească în dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice, fiind, și de această dată, campioană la accesarea fondurilor europene. Aceste noi contracte de finanțare nerambursabilă vor susține realizarea, într-un ritm accelerat, a unor investiții necesare și foarte importante pentru rețeaua electrică de distribuție.
”Am reușit, până acum, prin programul de finanțare PROGRAMUL FONDUL PENTRU MODERNIZARE PROGRAM CHEIE 3, aferent domeniului de investiții 3.2 – Infrastructura energetică – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, să accesăm fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.703.708.789,17 lei fără TVA, din care 2.050.114.640,68 lei din Fondul pentru Modernizare. Ceea ce este o adevărată performanță: aproape 500 milioane de euro fonduri nerambursabile! Valoarea totală a acestor proiecte este de 3.195.085.708,97 miliarde de lei cu TVA. Ne îndeplinim astfel unul dintre obiectivele strategice asumate, acela de a crește substanțial nivelul de accesare a fondurilor nermabursabile pentru lucrările de investiții. Sigur, pentru DEER nu este ușor: co-finanțarea pe care trebuie să o asigurăm din fonduri proprii este de circa 1,15 miliarde de lei. Însă fondurile nerambursabile sunt extrem de importante pentru noi: reușim să investim în proiectele pe care ni le propunem fără un impact financiar asupra facturilor utilizatorilor noștri. Mai ales că toate investițiile pe care le realizăm sunt în beneficiul utilizatorilor și a comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Strategia noastră este de a îmbunătăți calitatea serviciului de distribuție pe care îl prestăm, de a reduce numărul și timpul întreruperilor neplanificate, de a moderniza, automatiza, digitaliza rețelele noastre, astfel încât să răspundem rapid și eficient necesităților zilelor noastre. Pe lângă toate acestea, poate cel mai avangardist proiect al nostru este cel ce vizează implementarea unui sistem de tip Virtual Power Plant (VPP), care dorim să devină funcțional până in anul 2028”, a declarat Mihaela Suciu, director general DEER.
De asemenea, Companiile Rețele Electrice atrag noi finanțări europene, de 191 milioane lei, pentru investiții în infrastructura de distribuție. Companiile vor derula 3 proiecte, în valoare de peste 265 milioane de lei, din care finanțările europene vor acoperi aproximativ 191 milioane de lei. Peste 90 de posturi de transformare vor fi modernizate, precum și aproximativ 126 de km de rețea de medie tensiune, respectiv 170 de km de cabluri de joasă tensiune, iar aproximativ 5.000 de branșamente vor fi refăcute. Valoarea totală a proiectelor cu fonduri europene derulate de operatorii Rețele Electrice prin Fondul pentru Modernizare depășește astfel 1,1 miliarde de lei.
Proiectele vizează îmbunătățirea calității serviciilor pentru consumatorii din comuna Mogoșoaia (Ilfov), comuna Perișoru (județul Călărași), precum și orașul Nădlac (județul Arad). Ca parte a proiectelor, peste 90 de posturi de transformare vor fi modernizate, precum și aproximativ 126 de km de rețea de medie tensiune, respectiv 170 de km de cabluri de joasă tensiune, iar aproximativ 5.000 de branșamente vor fi refăcute.
”Cele trei contracte semnate astăzi, cu o valoare totală de aproape 265 milioane de lei, se adaugă celorlalte 12 deja semnate în ultimul an, prin care am securizat cel puțin un proiect de anvergură în fiecare dintre județele unde ne desfășurăm activitatea. Astfel, avem în derulare, în diferite stadii, proiecte de peste 1,1 miliarde de lei susținute prin Fondul de Modernizare, în beneficiul consumatorilor din comunități diverse din nouă județe. Ne concentrăm în egală măsură pe lucrări din zone rurale și urbane mici unde trecem o parte a rețelelor de medie tensiune în subteran pentru a crește gradul de reziliență al acestora, protejându-le de condiții meteo extreme și facem același lucru și cu o parte dintre posturile de transformare pe care le trecem de pe stâlp în anvelope de beton sau le modernizăm pe cele existente. Vizăm și localități din zona periurbană a Bucureștiului, cu grad accelerat de dezvoltare, pentru care este nevoie de redimensionarea structurii elementelor de rețea. Cu fiecare nou proiect avansăm pentru a spori gradul de reziliență al rețelei de distribuție pentru tranziția energetică și pentru a ne demonstra angajamentul față de clienții noștri”, spune Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.