Indolența Ministeului Mediului, sau alt motiv, a deschis calea către o nouă procedură de infringement împotriva României, pentru că nu raportăm la Comisia Europeană datele cu privire la calitatea aerului; nu le avem pentru că cele mai multe stații de măsurare s-au defectat, iar Ministerul Mediului, de doi ani, nu a încheiat un nou contract de mentenanță. Dar, cel mai dur este faptul că, în lipsa acestor informații, nu se pot lua măsurile ce se impun pentru creșterea calității aerului, cu consecințe extreme – a crescut numărul cazurilor de boli grave din cauza calității slabe a aeului.
În România, funcționează, sau ar trebui să funcționeze, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, structură impusă prin legislație comunitară. Datele înregistrate de stațiile de monitorizare sunt extrem de importante pentru că ele stau la baza deciziilor pe care autoritățile le iau pentru creșterea calității aerului, indiferent dacă este vorba despre o platformă industrială sau de traficul din orașe. În plus, aceste date trebuie trimise și la Bruxelles.
Rețeau a fost înființată de către Ministerul Mediului, care este și proprietar, și dată spre exploatare Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Problema este că, din decembrie 2021, rețeaua nu mai beneficiază de mentenanță, pentru că s-a terminat contractul. Iar Ministerul Mediului nu a încheiat altul. Între timp, stațiile „au picat” pe rând; circa 40% nu funcționează deloc, vreo 20% funcționează optim, iar restul înregistrează doar o parte din parametrii planificați.
În aceste condiții, deputații din Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic au cerut explicații președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Păștinaru.
„Agenția Națională pentru Protecția Mediului a primit în comodat Rețeaua; plătim doar curentul și combistibilul”, a ținut să precizeze președintele ANPM, marți, 5 decembrie 2023, la Comisia pentru Mediu din Camera Deputaților. „Acum 2 săptămâni, a fost încheiat un contract cadru între Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (n.r. – AFM, structură aflată în coordonarea Ministerului Mediului) pentru asigurarea mentenanței Rețelei”, a anunțat oficialul. Mai exact, prin acest contract, AFM va asigura finanțarea contractului de mentenanță, care va fi încheiat cu o firmă de specialitate. Este vorba de compania Orion, care a asigurat mentenanța și în baza fostului contract. Licitația a fost deja organizată, chiar dacă, se pare, bani nu existau.
„Există și o veste bună. Vom beneficia de 20 de stații care vor putea identifica sursa poluării – industrială, din cauza traficului și așa mai departe. Ne bucurăm că a fost încheiat acest contract între minister și AFM”, a spus Păștinaru.
Deputații i-au reproșat faptul că ANPM nu a alocat niciun ban pentru ca stațiile de monitorizare să funcționeze. „Curtea de Conturi nu ne-a permis să facem unele reparații, ar fi fost deturnare de fonduri, pentru că rețeaua este a Ministerului Mediului. Pe de altă parte, am raportat ministerului aceste probleme. Lună de lună trimitem Ministerului Mediului situația cu necesarul pentru reparațiile stațiilor”, a mai spus șeful ANPM.
În cele din urmă, cea mai îngijorătoare veste a venit din partea Corinei Lupu, director general în ANPM și responsabil al Rețelei. „Pentru anii 2022 și 2023, capturile de date au fost compromise. Previziunea nostră, a tehnicieilor, este că vom avea procedură de infringement din cauza datelor incompleteze. Am anunțat înainte că nu vom avea capturi de date, pentru că nu funcționează stațiile de măsurare”; a declarat Corina Lupu.
Întâlnirea conducerii ANPM cu deputații s-a lăsat cu o propunere: Comisia de Mediu va sesiza Ministerul Mediului cu privire la această problemă. „Cel mai bine ar fi ca Rețeaua să ajungă la ANPM, ca să fie o singură entitate care să se ocupe de ea”, a spus George Stângă, vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu. „Să ne dea Rețeau în proprietate, dar și buget pentru adminstrare. Fără bani, această Rețea nu poate funcționa. Sunt legat de mâini și de picioare”, a concluzionat Laurențiu Păștinaru, președintele ANPM.