Hidrosind, sindicatul angajaţilor din Hidroelectrica, a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi a solicitat luarea măsurilor legale împotriva companiei, precum şi a administratorului judiciar Remus Borza, în legătură cu disponibilizarea unor prospete mămici.
“Vă rugăm să aveţi în vedere că Hidroelectrica s-a aflat în procedura insolvenţei, aflându-se sub supravegherea administratorului judiciar Euro Insol SPRL, prin coordinator Borza Remus. (…) Astfel, domnul Borza Remus a dispus, în numele societăţii, concedierea unui număr mare de salariaţi, atât în luna februarie 2013, cât şi în luna iunie 2013. Printre persoanele concediate în iunie 2013 s-au numărat toate femeile aflate în concediu maternal sau pentru creştere şi îngrijire copil”, se arată în plângerea Hidrosind.
“Un grup format din 10 femei aflate în această situaţie, au adresat în data de 17 iunie 2013, prin intermediul mass-media, o scrisoare deschisă, prin care aduceau la cunoştinţa publicului abuzul domnului Borza Remus şi solicitau ajutorul femeilor din politica românească pe această chestiune.
Ca replică la această scrisoare, întrebat fiind de jurnalişti, domnul Borza a afirmat că “Hidroelectrica este o societate de producţie, nu de lăuze” (…). Mai exact, domnul Borza a spus: „Aceste femei sunt niște fătuci, care și-au făcut un obicei din a face copii pe bandă rulantă. Stau acasă, în concedii de maternitate, pe banii Hidroelectrica. Eu ce să fac? Să dau afară inginerii, care sunt în producție, sau să le dau pe fetele astea, care nu au mai dat de 4-6 ani pe la Hidroelectrica și care sunt oricum personal TESA”, se mai arată în sesizare.
“A recunoscut clar că a avut în intenţie concedierea directă a femeilor ce erau în concediu maternal sau pentru creştere copil, criteriul fiind acela al maternităţii, fiind alese, practic, să fie concediate, drept categorie, în locul altor categorii de salariaţi.
Considerăm că, prin acţiunile sale şi prin declaraţiile din presă, reprezentantul legal, de la acel moment, al angajatorului Hidroelectrica (n.r. – Remus Borza) a săvarşit acte de discriminare la adresa femeilor care erau însărcinate sau erau în concediu de îngrijire copii. Potrivit art. 21 şi 23 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene este interzisă orice discriminare pe criteriul sexului, consacrându-se dreptul la egalitate de tratament între bărbaţi şi femei în toate domeniile, inclusiv în ceea ce priveşte încadrarea în muncă, munca şi remuneraţia.(…)
Considerăm că acţiunile angajatorului Hidroelectrica de a concedia expres salariate, pe criteriul mai sus menţionat, reprezintă o formă de discriminare directă. (…) Curtea de Justiţie a recunoscut în mod sistematic că este legitim, în baza principiului egalităţii de tratament, ca o femeie să fie protejată pe motivul stării sale biologice în timpul sarcinii şi al maternităţii, precum şi să se prevadă măsuri de protecţie a maternităţii ca mijloc de realizare a unei egalităţi reale între sexe. (…) Articolul 2 al. 2, lit (c) din Directiva 2006/54/CE include în noţiunea de discriminare orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei şi determinat de sarcină sau de concediul de maternitate. De asemenea, art. 14 interzice orice discriminare, în ceea ce priveşte “(c) condiţiile de încadrare în muncă şi de muncă, inclusiv condiţiile de concediere, precum şi remuneraţia, astfel cum este prevăzut la articolul 141 din tratat”.
Faţă de cele arătate mei sus, vă solicităm să luaţi măsuri pentru sancţionarea actelor de discriminare comise la adresa salariatelor concediate de administratorul judiciar al Hidroelectrica, aflate în situaţia descrisă mai sus”, se mai arată în plângerea Hidrosind adresată CNCD.
Reamintim, într-un comunicat al Hidroelectrica, se arată că decizia de concediere a unei salariate, aflată în concediu medical, a fost confirmată de Tribunalul Buzău. „Cu toate că art. 60, alin1 din Codul Muncii stabileşte interdicţii la concedierea salariaţilor în următoarele cazuri: (…) pe durata în care femeia salariată este gravidă; pe durata concediului de maternitate; pe durata concediului pentru creşterea şi îngrijirea copilului (…) alineatul 2 al articolului de mai sus derogă de la dispoziţiile primului alineat în situaţia în care angajatorul este supus insolvenţei, împrejurare în care se află şi Hidroelectrica SA”, se arăta în comunicat.
Comments are closed.