Acasă Stiri InterneGaze Lukoil a găsit 32 miliarde mc gaze în Marea Neagră şi continuă explorările

Lukoil a găsit 32 miliarde mc gaze în Marea Neagră şi continuă explorările

de A

platforma petroliera largul mariiGrupul rusesc Lukoil a anunţat că zăcământul de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, pe care l-a concesionat de la autorităţile române într-un consorţiu alături de firma americană PanAtlantic şi de Romgaz, are în jur de 32 miliarde metri cubi de gaze.

„Cercetările vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, cât şi prin noi forări cu sonda de prospecţiuni”, arată un comunicat emis de Ministerul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit cu Vladimir I. Nekrasov, prim-vicepreşedinte al companiei ruse Lukoil, aflat într-o vizită de lucru în România. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme legate de  producția și activitatea curentă a companiei Lukoil, invesțiile necesare pentru eficiența energetică și de mediu, precum și perspectivele de dezvoltare viitoare ale Rafinariei Lukoil din Ploiești.

Oficialul rus a prezentat și o parte din programele viitoare ale companiei în România, punând accent pe continuarea activităților de explorare în cadrul Consorţiului din care mai fac parte firma americană PanAtlantic şi Romgaz a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, conform contracului de concesiune existent.

Ministrul Victor Grigorescu a prezentat acţiunile întreprinse de minister pe linia reactualizării Strategiei energetice a României și a subliniat atenţia pe care o acordă evaluării resurselor energetic, în care un rol important îl pot avea posibilele rezerve de hidrocarburi din Marea Neagră.

Romgaz, Lukoil Overseas Atash Bv și PanAtlantic Petroleum au încheiat două contracte de concesiune prin care au dobândit drepturi și obligații de a exercita operațiuni petroliere în două perimetre din Marea Neagră, EX29 Est Rapsodia și EX30 Trident.

În toamna anului trecut, Romgaz anunța că lucrările la sonda de explorare Lira 1X, finalizate în octombrie 2015, au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. Rezervele ar putea depăși 30 de miliarde de metri cubi, de circa trei ori mai mult decât consumul anual de gaze al României.

În prezent, cota de participare a Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

La mijlocul lunii februarie, însă, cele trei companii au anunțat că au decis să renunțe la explorarea celuilalt perimetru avut în concesiune, respectiv EX29 Est Rapsodia.

„În acordul petrolier ce guvernează operațiunile aferente perimetrului Rapsodia, partenerii au efectuat toate demersurile prevăzute în oferta câștigătoare, atât sub aspect fizic, cât și valoric. Datele și informațiile obținute nu au îndreptățit partenerii să continue operațiunile petroliere într-o fază suplimentară, prin asumarea unui nou program de explorare”, au susținut oficialii Romgaz.

„Este firesc, deși nu de dorit, ca unele operațiuni de explorare să nu se soldeze cu rezultatele scontate. Face parte din specificul activității și este un risc asumat de către parteneri”, au adăugat reprezentanții companiei de gaze.

din aceeasi categorie