Acasă Stiri ExterneAmerica Kaufland va avea staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

Kaufland va avea staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

de A

masina electricaRetailerul german Kaufland va deschide în cadrul unora dintre magazinele sale staţii de reîncărcare rapidă a maşinilor electrice, compania vrând astfel să deţină prima reţea de astfel de staţii din România. Inaugurarea primei staţii va avea loc joi, 7 aprilie, în  cadrul Kaufland  Barbu Văcărescu din Bucureşti, acolo unde va funcţiona primul astfel de centru de reîncărcare.

Maşinile electrice reprezintă sub 1% din piaţa mondială totală, însă vânzările lor cresc mai repede decât orice segment, inclusiv în România, unde anul trecut s-au vândut aproape trei exemplare pe lună, cu peste 120% mai multe decât în 2014, potrivit datelor publicate de site-ul de anunţuri Autovit.ro.

„Maşinile electrice sunt încă rare pe şoselele din România, însă acest lucru se va schimba în următorii ani, fiindcă multe lucruri se îmbunătăţesc în domeniu şi preţurile acestor maşini scad, în timp ce performantele lor se dezvoltă”, a afirmat directorul de vânzări al Autovit.ro, Cristian Cojocaru.

De altfel, Tesla Motors, producătorul american de automobile electrice, a primit peste 276.000 de comenzi ale noului automobil Model 3 Tesla care, la un preţ mediu de 42.000 de dolari, incluzând funcţii opţionale, valorează 10,6 miliarde de dolari, relatează Reuters. Automobilul va intra în producție abia în 2017.

Model 3 va avea o autonomie de aproximativ 215 mile (346 de kilometri) la o singură încărcare și un preț de pornire de 35.000 de dolari, la jumătate față de cele două modele vândute în prezent de Tesla, berlina Model S și crossover-ul Model X, care încep de la 70.000 de dolari.

Tesla a prezentat joi cel mai ieftin vehicul al său de până acum și în doar trei zile precomenzile au ajuns la 276.000. Modelul 3 Tesla poate fi comandat în avans în câteva state, inclusiv Marea Britanie, Irlanda, Brazilia, China și Noua Zeelandă, pentru rezervare fiind necesar un depozit de 1.000 de euro.

Elon Musk a explicat că scopul companiei îl reprezintă producerea a aproximativ 500.000 vehicule pe an. În 2015, Tesla a livrat 50.580 de unități, majoritatea fiind Model S, care a depășit Nissan Leaf, devenind cel mai bine vândut vehicul electric din lume.

Model 3 este un element crucial în atingerea obiectivului strategic pe care Tesla și l-a propus pentru 2020, când ar urma să vândă 500.000 de autovehicule electrice pe an, față de doar 50.000 anul trecut. Mai mulți analiști au estimat că lansarea Model 3 ar putea fi pentru istoria Tesla un moment la fel de important ca și lansarea iPhone pentru grupul informatic Apple.

Cu toate acestea, Model 3 va intra pe piața deja aglomerată a automobilelor electrice. Gigantul General Motors Co. va lansa pe piață la finele acestui an noul automobile electric Chevrolet Bolt, care, potrivit GM, va avea o autonomie de aproximativ 200 de mile și un preț de cost de aproximativ 35.000 de dolari. De asemenea, Nissan Motor Co. pregătește o nouă versiune a automobilului electric Leaf care va avea o autonomie sporită la un preț de cost similar. În plus, atât Model 3 cât și celelalte noi vehicule electrice se confruntă cu provocările puse de prețurile reduse la benzină, costurile ridicate cu bateriile și incertitudinile cu privire la investițiile în infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice.

În România, în 2014 s-a vândut mai puţin de o maşină pe lună, în timp ce anul trecut au ajuns la clienţi aproximativ 36 exemplare, deci trei maşini pe lună. Motivul pentru care sunt înregistrare puţine maşini de acest tip este faptul că nu există încă programe complexe de subvenţionare de la stat, spun specialiştii.

În România, primele subvenţii de înmatriculare pentru astfel de autoturisme au fost lansate anul trecut, în timp ce ţările din Europa de Vest susţin clienţii încă din 2011.

Guvernul a mărit prima acordată la achiziţia de vechicule ecologice de la 12.000 de lei la 20.000 de lei. Această reducere se aplică doar pentru maşinile pur electrice prin programul Rabla. În acelaşi timp, cei care cumpără maşini hibride vor beneficia de un ecotichet în valoare de 5.000 de lei.

din aceeasi categorie