Acasă EconomieComunicatii & IT Investiții de 500 milioane euro în sectorul telecom din România

Investiții de 500 milioane euro în sectorul telecom din România

de A

telefon-internetCompaniile din sectorul telecom investesc în acest an peste 500 milioane de euro în România, în dezvoltarea infrastructurii de telecomunicaţii fixe şi mobile, spune președintele Autorității de reglementare pentru comunicații (ANCOM), Cătălin Marinescu.

”Din ce informații au fost publice din partea operatorilor, investesc peste jumătate de miliard de euro numai anul acesta în dezvoltarea rețelelor de fibră optică, dacă vorbim de Telekom, de dezvoltarea rețelelor 4G, din partea Vodafone și Orange, în dezvoltarea rețelelor proprii la UPC și au investiții foarte mari. Iar la RDS partea de mobil este foarte importantă, extinderea acoperirii cu servicii de tip 4G este una dintre priorități”, a declarat joi președintele ANCOM.

Companiile vor avea un return al investițiilor și așa sunt competitivi, afirmă șeful ANCOM.

De asemenea, există mișcări din partea cabliștilor, care încep să intre pe piața de mobil, tocmai pentru a oferi pachete de oferte.

”Cred că acesta este trendul . RDS-ul deja a trecut și știu că și ceilalți cabliști importanți din România discută. Nu știu în ce stadiu sunt. Probabil că vor anunța ei când va fi cazul, când pornesc serviciile”, a mai spus Marinescu.

Acesta își va încheia vineri, 21 aprilie, mandatul de președinte al ANCOM, care s-a aflat opt ani la conducerea autorității. Marinescu va ocupa un post în cadrul Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU – International Telecommunication Union), instituția care guvernează industria mondială de profil.

”Am lăsat o piață foarte competitivă, cu cele mai bune rețele fixe, aș putea să zic și din lume, atât ca viteză, cât și ca și calitatea serviciului, cu prețuri foarte scăzute atât pe telefonia fixă, cât și pe telefonia mobilă, cu o creștere permanentă a volumului de trafic, fie că vorbim de voce, fie că vorbim de Internet”, a menționat Marinescu.

El caracterizează piața de comunicații ca fiind una una în expansiune, cu o calitate foarte bună și cu prețuri competitive.

”Provocarea este să continue acest trend, provocarea pentru operatori este să introducă inovație, românii își doresc inovație. Pe de altă parte, provocarea din partea reglementatorilor este să faciliteze dezvoltarea noilor tehnologii din România”, a afirmat șeful ANCOM.

El consideră că atât furnizorii de rețele de comunicații, cât și cei de energie trebuie să colaboreze în dezvoltarea pieței, deoarece au interese comune.

”O altă provocare importantă este cum trecem de obstacolele în dezvoltarea rețelelor. Obstacolele se referă la numărul de autorizații, la relațiile cu autoritățile locale, legea infrastructurii aprobată în vara anului trecut (Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurilor fizice pentru comunicații electronice, n.r.) creează premisele, creează cadrul pentru o relație mai lină și mai simplă între furnizorii de rețele, fie că vorbim de energie sau de comunicații și autorități locale”, a punctat Marinescu.

Autoritatea de reglementare pentru comunicații (ANCOM), Consiliul Concurenței și Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au organizat joi un eveniment destinat furnizorilor din sectoarele de energie și comunicații pentru a dezbate pe tema practicilor și reglementarilor pro-competitivitate în domeniul infrastructurilor fizice, împreună cu factori cu putere de decizie în stabilirea politicilor publice, reprezentanți ai asociațiilor de profil și ai proprietarilor de infrastructuri și de retele.  

Autoritățile de concurență și reglementare sectorială lucrează la îndeplinirea sarcinilor lor specifice: ANCOM la punerea în practică a Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurilor fizice pentru comunicații electronice, iar ANRE la crearea cadrului pentru accelerarea dezvoltării rețelelor inteligente. De asemenea, Consiliul Concurentei urmărește evoluțiile în cooperarea trans-sectorială, pentru a asigura o concurență durabilă și sănătoasă în interesul consumatorilor din România.   

”Cele două sectoare, al comunicațiilor și energiei, deși prezintă particularități și elemente specifice în ceea ce privește modul în care funcționează rețelele, se realizează producția sau sunt comercializate serviciile, se întâlnesc însă la nivelul infrastructurilor fizice pe care le partajează sau dezvoltă împreună”, spun oficialii ANCOM.

 

 

 

 

din aceeasi categorie