Acasă Analize Între aer curat şi competitivitate economică

Între aer curat şi competitivitate economică

de GM

Conform ultimului studiu, majoritatea europenilor (56%) crede că, în ultimii 10 ani, calitatea aerului s-a deteriorat, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE). Cei mai mari poluatori sunt transporturile, producerea de electricitate şi unele dintre industriile prelucrătoare (precum cea siderurgică). În acest context, Comisia Europeană se pregăteşte să înăsprească legislaţia privind poluarea. Dacă, din punct de vedere al sănătăţii populaţiei este o măsură bună, din punct de vedere economic impactul va fi negativ, pentru că îndeplinirea acestor condiţionalităţi de mediu se va regăsi în preţul final al produselor europene, ceea ce va face ca acestea să fie necompetitive pe piaţa mondială. Pentru România, în primă fază, va însemna un preţ mai mare la curentul electric pentru populaţie şi produse şi servicii mai scumpe.

În Italia, nu mai puţin de 81% dintre intervievaţi sunt de această părere, iar în Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, România şi Spania, 70-75% dintre participanţi cred acest lucru. Studiul – un sondaj Eurobarometru intitulat “Atitudinile europenilor în privinţa calităţii aerului” – demonstrează o susţinere fermă a continuării acţiunilor în domeniu la nivelul Uniunii Europene (UE), se mai arată în comunicat.

Aproape patru din cinci participanţi (79%) consideră că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei poluării aerului. În cadrul sondajului, participanţii au fost întrebaţi dacă ştiu de existenţa standardelor UE de calitate a aerului şi a plafoanelor naţionale de emisii, iar, dintre cei care ştiau de aceste instrumente (25% în ambele cazuri), peste jumătate (58%, respectiv 51%) au fost de părere că acestea ar trebui să fie şi mai riguroase. “Se va ţine seama de aceste rezultate la revizuirea în curs a politicii UE în domeniul calităţii aerului realizată de Comisie, care se va încheia în a doua jumătate a anului 2013”, precizează comunicatul CE.

„Cetăţenii doresc ca noi să acţionăm, iar noi vom răspunde aşteptărilor, prin revizuirea, în 2013, a politicii în domeniul calităţii aerului. Europenii cer mai multe măsuri în sectoarele-cheie şi mai multe informaţii privind eficienţa politicilor. Pentru a răspunde acestor cerinţe, trebuie să ne coordonăm la nivel politic şi să continuăm cu acţiuni efective pe teren”, a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu.

Combaterea poluării

Sondajul dezvăluie o largă nemulţumire legată de acţiunile întreprinse în prezent pentru combaterea problemelor de calitate a aerului, şapte din zece europeni (72%) considerând nesatisfăcătoare eforturile autorităţilor publice de a îmbunătăţi calitatea aerului. De asemenea, sondajul indică un sentiment general că nivelul de informare pe acest subiect este insuficient; aproape şase din zece europeni (59%) simt că nu sunt suficient informaţi cu privire la chestiuni legate de calitatea aerului, iar 31% dintre participanţii din Spania şi 27% dintre cei din Luxemburg, Cipru şi Letonia consideră că nu sunt informaţi deloc.

La întrebarea care ar fi cel mai eficient mod de combatere a poluării atmosferice, 43% au sugerat controale mai stricte ale emisiilor provenite din industrie şi din producţia de energie. Emisiile având ca sursă vehiculele (96%), industria (92%) şi transporturile internaţionale (86%) sunt considerate a avea cea mai mare influenţă asupra poluării aerului.

Un alt motiv de îngrijorare este şi impactul poluării atmosferice asupra sănătăţii şi asupra naturii. Aproape 9 din 10 europeni consideră că bolile legate de calitatea aerului, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare, constituie o problemă gravă. Tot probleme grave sunt considerate, de către 8 intervievaţi din 10, acidificarea şi eutrofizarea.

Maşinile electrice şi cele hibride, electrice/pe benzină, sunt considerate benefice pentru calitatea aerului, iar electricitatea cea mai prietenoasă pentru mediu dintre modalităţile de încălzire a locuinţelor, urmată de biomasa lemnoasă, de gaz şi de biomasa sub formă de pelete. Şapte din zece participanţi cred că energia din surse regenerabile ar trebui să fie prioritară ca opţiune energetică în viitor. Circa 85% dintre europeni sunt de acord cu principiul „poluatorul plăteşte”, conform căruia cei care poluează ar trebui să suporte costurile impactului negativ al poluării asupra sănătăţii şi mediului. La întrebarea ce ar putea face la nivel personal pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, majoritatea participanţilor (63%) au numit reducerea utilizării maşinii personale şi înlocuirea echipamentelor vechi cu modele mai eficiente energetic (54%) drept cele mai importante acţiuni ce pot fi întreprinse individual.

În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, câteva standarde de calitate a aerului sunt încă cu mult depăşite în majoritatea zonelor cu mare densitate de populaţie din UE, în special poluanţii precum pulberile în suspensie, ozonul troposferic şi dioxidul de azot. În 2013, va avea loc revizuirea politicii actuale a Comisiei din acest domeniu, cu accent pe găsirea de modalităţi de ameliorare a calităţii aerului pe care îl respirăm.

Studiul Eurobarometru privind calitatea aerului, în cadrul căruia li s-au adresat întrebări legate de acest subiect unui număr de peste 25 000 de cetăţeni ai UE din toate statele membre, s-a desfăşurat în toamna anului 2012. Rezultatele vor fi incluse în revizuirea în curs a politicii UE din domeniul calităţii aerului.

din aceeasi categorie