Acasă Stiri ExterneAmerica Industria petrolului are nevoie de 500 miliarde dolari

Industria petrolului are nevoie de 500 miliarde dolari

de A

sondaIndustria petrolului are nevoie de 500 de miliarde de dolari pentru ca producătorii să îşi poată plăti datoriile, iar unii ar putea să nu reuşească acest lucru, în condiţiile în care preţurile ţiţeiului se află la cel mai redus nivel din ultimele şase luni, relatează Bloomberg.

Numărul obligaţiunilor companiilor de petrol şi gaze cu randamente de cel puţin 10% s-a triplat în ultimul an, astfel încât 168 de firme din America de Nord, Europa şi Asia au astfel de datorii.

Raportul dintre datoriile nete şi profiturile companiilor se află la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, scrie Mediafax.

Dacă preţurile petrolului se vor menţine la circa 40 de dolari pe baril, şocul ar putea fi profund, consideră Kimberley Wood, partner pentru fuziuni şi achiziţii în industria petrolului la compania Norton Rose Fulbright în Londra.

Preţul petrolului WTI, de referinţă la bursa din New York, este în urcare cu 3,7%, la 40 dolari pe baril. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în creştere cu 3,3%, la 44,14 dolari pe baril.

”Aspectul şi forma industriei petrolului se vor schimba probabil în următorii 5-10 ani, pe măsură ce companiile vor ieşi din această situaţie. Dacă preţurile petrolului se vor menţine la aceste niveluri, numărul falimentelor va creşte în mod sigur”, a spus Wood.

Valoarea datoriilor scadente va creşte în restul deceniului, în acest an urmând să ajungă la maturitate datorii de 72 de miliarde de dolari, circa 85 de miliarde de dolari în 2016 şi 129 de miliarde de dolari în 2017, potrivit BMI Research.

În total, în următorii cinci ani urmează să ajungă la scadenţă obligaţiuni şi datorii ale companiilor petroliere în valoare de aproximativ 550 de miliarde de dolari.

Circa 20% din datoriile scadente în acest an aparţin companiilor americane, 12% companiilor chineze şi 9% producătorilor britanici.

În Statele Unite, numărul obligaţiunilor cu randamente de peste 10% a crescut în ultimul an de peste patru ori, la 80, conform datelor Bloomberg.

În Europa, 26 de companii petroliere deţin obligaţiuni din această categorie, între care Gulf Keystone Petroleum şi Enquest.

Gulf Keystone poate să îşi respecte obligaţiile către creditori şi contractori, după ce autorităţile din Kurdistan, unde compania are operaţiuni, s-au angajat să facă plăţi lunare pentru exporturile de petrol, din septembrie, a declarat directorul financiar al companiei, Sami Zouari.

Un purtător de cuvânt al companiei EnQuest a refuzat să comenteze.

Retrogradarea ratingurilor companiilor petroliere de către agenţiile de evaluare financiară limitează capacitatea acestora de a atrage finanţare ieftină.

Standard & Poor’s a redus în aprilie ratingul Eni, cea mai mare companie petrolieră italiană, în timp ce Moody’s a retrogradat în martie calificativul Tullow Oil.

Purtătorii de cuvânt ai Eni şi Tullow au refuzat să comenteze.

Companiile cele mai mari, cu portofolii internaţionale de producţie de petrol şi rafinare, vor ieşi în mare parte intacte din această perioadă, dar operatorii mai mici ar putea avea probleme, anticipează Wood.

din aceeasi categorie