Acasă MediuDezvoltare Durabila Încep decontările la „Casa Verde Fotovoltaice”

Încep decontările la „Casa Verde Fotovoltaice”

de L M

În cele din urmă, modul în care se derulează Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost modificat, astfel încât să fie aplicat cât de cât. Programul a debutat cu stângul, mai mult de o jumătate din cerererile de finanțare fiind respinse, de regulă din vina Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) care derulează pogramul. Iar blocajele au continuat, astfel că abia acum, cu modificările aduse, se pot face și decontări. Programul a început în ianuarie 2019.

Modificările aduse Ghidului de finanțare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice au devenit oficiale, ordinul ministerila fiind publicat în Monitorul Oficial. „Noile modificări evită blocajele în procesul de instalare și decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validați în program”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

„Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte bună, implementată însă cu deficiențe majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am găsit acest program într-un blocaj total. În prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar cca 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Ghidul inițial a fost gândit atât de restrictiv și limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia. Așadar, am decis modificarea ghidului de finanțare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să își poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare și îi invităm pe toți beneficiarii să finalizeze acest proces”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Una dintre principalele modificări aduse programului se referă prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu 4 luni (de la 8 la 12 luni). „În contextul pandemiei apărute la nivel mondial, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar și a posibilelor întârzieri în procedurile specifice obținerii Avizelor tehnice de racordare și altor documente necesare, s-a constatat faptul că termenul de 8 luni pentru implementarea proiectelor ar putea fi insuficient, astfel încât considerăm oportună prelungirea acestuia cu 4 luni, respectiv termenul de implementare să fie de 12 luni”, susține comunicatul.

Pe de altă parte, a fost reglementat și modul în care se face transferul beneficiarilor persone fizice între instalatorii, plus permisiunea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanțare și aprobate de AFM. Tot pandemia a făcut ca unii instalatori validați unde s-au înscris beneficiarii să dea faliment, astfel că nu mai avea cine duce la îndeplinire proiectele. Cât privește acceptul unor soluții tehnic superioare, s-a luat în calcul progresul din domeniu, mai ales că programul a demarat de 2 ani.

„Potrivit noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren, etc)”, se precizează în document.

Cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mailului/aplicației informatice. „Considerăm necesară sporirea digitalizării procedurilor specifice și transmiterea documentațiilor exclusiv prin mediul online, beneficiarii și instalatorii validați având obligația de păstrare/arhivare a documentelor pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie