Poate nu multă lume știe de ce, când mergem cu trenul pe Litoral, aștepăm aproximativ o jumătate de oră în gară la Constanța. Așteptăm pentru că trebuie schimbată locomotiva electrică cu una Diesel. De ce? Pentru că linia ferată nu este electrificată! Mai mult, nu există decât o singură linie, pe care trenurile circulă dus-întors. În sfârșit, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Transporturilor, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Constanţa – Mangalia”, lucrare inclusă pe lista proiectelor finanţate prin PNRR, cu un cost total estimat de 1,66 miliarde lei (peste 330 milioane euro).
Linia de cale ferată Constanţa – Mangalia, parte a reţelei TEN-T Comprehensive (reţeaua TEN-T- globală sau extinsă) situată pe Coridorul Rhin – Dunăre, reprezintă o componentă importantă a reţelei feroviare din Romania pentru traficul de călători şi marfă făcând parte din Magistrala 800 Bucureşti – Constanţa – Mangalia care deserveşte zona turistică de sud a litoralului Mării Negre şi agenţii economici amplasaţi pe platforma porturilor Constanţa şi Mangalia.
Proiectul face parte din Master Planul General de Transport al României (MPGT), aprobat de Guvern prin HG nr.666/2016, cu modificările ulterioare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, investiţia vizează creşterea atractivităţii şi competitivităţii transportului feroviar prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor concomitent cu îmbunătăţirea siguranţei în exploatare.
Obiective preconizate: reducerea timpului de călătorie prin creşterea vitezei de circulaţie; îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a traficului feroviar; îmbunătăţirea confortului în timpul călătoriei, concomitent cu reducerea emisiilor de poluanţi şi impactul negativ asupra mediului; atragerea călătorilor şi a transportatorilor de mărfuri de la traficul auto către traficul feroviar.
Lucrările prevăzute vizează electrificarea, dublarea şi reabilitarea liniei – prin electrificarea liniei Agigea Ecluză – Mangalia în completarea tronsonului Constanţa – Agigea Ecluză. Astfel, se va putea circula cu tracţiune electrică pe distanţa Constanţa – Mangalia, eliminându-se tracţiunea diesel-electrică. Se vor reduce, astfel, emisiile de gaze cu efect de seră şi impactul negativ asupra mediului. Va creşte gradul de siguranţă prin reabilitarea liniei, realizarea lucrărilor de consolidare necesare şi eliminarea, astfel, a restricţiilor de viteză. De asemenea, se va reduce timpul de călătorie prin creşterea vitezei maxime de circulaţie permise de traseu pe distanţa Constanţa – Mangalia şi eliminarea necesităţii schimbării locomotivei în staţia Constanţa, va creşte gradul de confort în transportul de călători prin modernizarea peroanelor, a clădirilor de călători, precum şi a altor facilităţilor oferite în staţii/puncte de oprire în conformitate cu normele STI etc.
Proiectul include 23 podeţe noi, un pod de încrucişare, patru poduri, patru pasaje inferioare, un pasaj pietonal, o substaţie tracţiune CFR/Enel (PPC).
La elaborarea Hotărârii de Guvern s-a avut în vedere corelarea cu alte proiecte: modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa; modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată – faza studiu de fezabilitate – SRCF Constanţa patru staţii: Neptun hc, Costineşti Tabără, Ciulniţa şi Mangalia.