Acasă EconomieBanci & Asigurari Împăduriri din banii PNRR

Împăduriri din banii PNRR

de L M

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta de mediu, are la dispoziție 3,874 miliarde de euro, o sumă importantă pentru investiții în managementul apei, al deșeurilor, al pădurilor și biodiversității. Partea proastă este că doar 20% din sumă reprezintă sprijin nerambursabil din partea UE. Partea bună este că beneficiarii finali nu vor trebui să dea înapoi banii din împrumuturi, această responsabilitate fiind în sarcina statului, a precizat Barna Tanczos, ministrul Mediului, miercuri, la o dezbatere despre PNRR organizată de Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor.

„Am prezentat, astăzi, la şedinţa reunită a comisiilor de mediu din Parlament, obiectivele de mediu stabilite prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Schimbările climatice şi degradarea mediului sunt provocări care necesită politici coerente, politici care să asigure o dezvoltare durabilă prin atingerea unui echilibru între economie, societate şi mediu. De aceea, ne-am stabilit obiective ambiţioase în PNRR. Astfel, până la sfârşitul anului 2026 implementăm 5 reforme şi 15 tipuri principale de investiţii în domeniul gestionării apelor, pădurilor şi a deşeurilor”, a spus ministrul Mediului.

Înaltul oficial a ținut să arate care vor fi principalele direcții de investiție, cei mai mulți bani urmând să fie destiați managementului apei. Oricum, toată lumea a fost mai interesată de ceea ce se preconizează pentru domeniul forestier, unul foarte sensibil pentru opinia publică, dar și „purtătoare” de multe proceduri de infringement.

Ministrul a dat asigurări că sume importante vor fi direcționate către măsuri ce vizează protecția pădurii împotriva tăierilor ilegale, dar și spre crearea unor noi.

„Finanţarea se va acorda atât pădurilor noi cât şi perdelelor de protecţie, iar terenurile împădurite prin PNRR nu vor intra în fondul forestier, vor fi într-o categorie de folosinţă agrosilvică, nu se pot exploata, nu se pot tăia 20 de ani. Vom completa finanţarea de înfiinţare cu o primă de sechestrare de carbon. În acest sens, am adoptat o OUG acum 3 săptămâni care vine în Parlament. Am primit deja câteva observaţii şi propuneri de completare la această ordonanţă, sunt de acord să extindem la acele împăduriri care sunt în curs de realizare în momentul de faţă, adică 2021 – 2022, şi dacă cineva a început deja un proces de împădurire a terenurilor agricole să beneficieze de prima de sechestrare de carbon. Aceasta va fi de 456 de euro/ha/an, timp de 20 ani. În felul acesta practic creăm şi un avantaj economic în comparaţie cu terenurile agricole şi vom asigura cel puţin o primă similară cu subvenţiile din agricultură. Practic, aceasta a fost cea mai mare problemă din ultimii 15 ani”, a spus Barna Tanczos, întrebat dacă perdelele de protecţie fac parte din fondul forestier şi sunt eligibile la finanţare pe măsura de împădurire a terenurilor agricole din PNRR.

El a subliniat că pentru a creşte atractivitatea programului de împădurire, care a funcţionat din 2007 ca o măsură la APIA, nu va fi impus extrasul de carte funciară în proceduri. „Vom merge pe aceleaşi principii pe care se merge la APIA, la alocarea de fonduri pentru programele multianuale, pentru subvenţii multianuale, adică pe drept de folosinţă demonstrat prin extras de la Registrul Agricol, astfel încât lucrurile să se deruleze mult mai repede. Planurile de împădurire le simplificăm, vom avea câteva studii pe regiuni, pe specii, pe mixuri de specii. Trebuie să simplificăm procedurile şi să facem atractiv programul şi din punct de vedere economic. Finanţări pentru împăduriri au existat şi până acum, dar procedurile erau greoaie şi ne-au împiedicat să fim şi eficienţi şi să avem suprafeţe mari împădurite”, a menţionat ministrul Mediului.

De altfel, parlamentarii au fost interesați de condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea intra în programul de împăduriri. Tanczos a menţionat că suprafaţa minimă propusă de specialişti este de 0,5 hectare şi ea trebuie să fie compactă. „Mai departe, orice parcelă mai mare de 0,5 hectare poate să fie împădurită sub forma de perdele de protecţie sau de pădure”, a spus el.

Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor a organizat miercuri la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema „Priorităţile de mediu stabilite prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”.

 

din aceeasi categorie