Acasă OFF THE RECORD Iata ce beneficii poate aduce folosirea unui scarificator performant!

Iata ce beneficii poate aduce folosirea unui scarificator performant!

de Cos

Folosit cel mai frecvent in cazul terenurilor acoperite de gazon, un scarificator poate creste productivitatea oricarei culturi agricole. Scarificatorul de gazon este un utilaj conceput pentru dislocarea pamantului, a bolovanilor, pietrelor, radacinilor si straturilor dure de material fixate in sol.

Aeratorul de gazon, cum se mai numeste, permite lucrarea pamantului la o adancime mult superioara oricarui alt utilaj agricol, iar motivul este foarte simplu: acesta poate patrunde in sol pana la o adancime de 90cm. De obicei, adancimea aleasa este de pana la 60cm.

Dintre toate procedeele si tehnicile implicate in intretinerea gazoanelor, aerarea poate fi inteleasa cel mai usor. Pamantul se poate compacta in urma activitatilor repetate desfasurate pe o suprafata anume si in urma temperaturilor ridicate.

Scarificatorul va executa punctia suprafetei solului, ameliorand si chiar rezolvand o serie de probleme prin permiterea circulatiei aerului pana la zona in care se afla radacinile. In plus, aerarea unui teren va elimina dioxidul de carbon din sol si va permite apei si nutrientilor sa se infiltreze mai usor in sol catre radacinile plantelor.

Folosind unul sau mai multi dinti, scarificatorul de gazon va crea spatiu suficient pentru infiltrarea eficienta a apei in solul lucrat, iar acest detaliu nu numai ca va permite apei si substantelor nutritive sa ajunga pana la radacinile plantelor, dar va contribui si la evitarea acumularilor de apa la nivelul culturii (evitarea baltilor).

In plus, apa va putea fi mentinuta in sol pentru o perioada mai indelungata, acesta fiind un beneficiu deosebit de important in perioadele de seceta cu o recurenta tot mai mare in tara noastra in ultimii ani.

Cu toate ca procesul nu este deloc complicat, cele mai bune rezultate pot fi atinse numai atunci cand stii precis ce echipament sau utilaj sa folosesti pentru aerarea suprafetei de teren pe care doresti sa o intretii.

 

Aerarea terenurilor sportive

Modelele de scarificator utilizate pentru aerarea terenurilor sportive sunt de forma utilajelor tractate, iar aeratoarele de mici dimensiuni sunt folosite numai in cazuri speciale. Cele mai simple sisteme se bazeaza pe greutatea totala a echipamentului pentru a forta dintii in sol, in timp ce un model complex si cu performante superioare va fi dotat cu un sistem mecanic sau hidraulic ce va forta dintii pana la adancimi mai mari.

Exista si utilaje de acest tip care au o actiune mai agresiva, acestea dislocand pamantul prin introducerea unor dinti rasuciti sau prin miscari complexe ale cadrului desfasurate atat in plan vertical, cat si orizontal.

Mai mult decat atat, unele tipuri pot avea dinti cilindrici (cu spatiu liber in centru) sau de forma unor palete, astfel incat pamantul de la adancime va fi scos la suprafata. Din moment ce aerarea gazoanelor este, de cele mai multe ori, insotita si de plantarea unor noi seminte, unele modele sunt dotate si cu un sistem de imprastiere a semintelor care va reduce timpul de lucru.

 

De unde poti achizitiona?

Atunci cand cauti un aerator gazon pentru ingrijirea unei suprafete mari de teren, cea mai buna optiune va fi aceea care ofera eficienta si costuri reduse de achizitie si operare. Astfel, una dintre cele mai diversificate oferte poate fi gasita pe site-ul Autoline.ro. Acolo vei putea descoperi sute de anunturi cu diverse modele de scarificator nou sau la mana a doua, iar utilajele provin atat din tara noastra, cat si din alte tari europene.   

din aceeasi categorie