Acasă Stiri InterneHidro Hidroelectrica câştigă în Elveţia arbitrajul cu EFT

Hidroelectrica câştigă în Elveţia arbitrajul cu EFT

de A

Prin soluţia pronunţată la data de 24 decembrie, de Tribunalul Arbitral constituit la Berna, în Elveţia, a dat câştig de cauză producătourlui de energie Hidroelectrica în procesul cu Energy Financing Team (EFT) AG.

„Tribunalul Arbitral a respins integral pretenţiile EFT AG în cuantum de 80 milioane de euro (micşorate în cursul procedurii, ulterior apărării formulate de Hidroelectrica, la 42,6 milioane de euro plus dobândă de 5%/an, începând cu anul 2013), reprezentând despăgubiri ca urmare a pretinsei neexecutări culpabile de către Hidroelectrica a Contractului de furnizare energie electrică încheiat între părţi”, a informat Hidroelectrica într-un comunicat.

În esenţă, Tribunalul a reţinut că legea aplicabilă dreptului EFT AG la eventuale despăgubiri, ca urmare a denunţării contractului este legea română aplicabilă insolvenţei Hidroelectrica, respectiv Legea nr. 85/2006, şi nu legea aleasă de parţi ca fiind aplicabilă contractului, respectiv legea elveţiană, cum a susţinut EFT.

„Astfel, în conformitate cu legea determinată ca fiind aplicabilă, Tribunalul a reţinut că EFT AG nu este îndreptăţită la obţinerea despăgubirilor solicitate şi a respins în integralitate pretenţiile EFT în acest sens. Tribunalul Arbitral a obligat, de asemenea, societatea EFT AG să plătească Hidroelectrica 557.256 euro, 596.593 lei şi 9.272 franci elveţiei cu titlul de cheltuieli de judecată”, au detaliat reprezentanţii Hidroelectrica.

Hidroelectrica a fost reprezentată în acest proces arbitral internaţional de societăţile de avocatură Leaua Damcali Deaconu Paunescu şi LDDP.

din aceeasi categorie