Acasă Economie Hidrocarburi în Marea Neagră

Hidrocarburi în Marea Neagră

de GM

Prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre dezvoltată de ExxonMobil şi OMV Petrom – Domino -1, indică prezenţa hidrocarburilor, potrivit unui comunicat comun al celor două companii.

Testele viitoare vor furniza informaţii mai precise despre potenţialul de hidrocarburi, menţionează ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), filială a companiei ExxonMobil.

“Acest fapt este încurajator, însă este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu”, se menţionează în comunicat.

Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi, în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri.

În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.

ExxonMobil utilizează un vas special pentru activităţile din perimetrul Neptun din Marea Neagră – Deepwater Champion.

Compania americană a anunţat, în vara anului trecut, că ar putea investi între 3 şi 10 miliarde dolari, împreună cu Petrom, în dezvoltarea şi producţia de ţiţei din blocul Neptun, dacă activităţile de explorare vor avea succes.

Blocul Neptun face parte din teritoriile recuperate de România de la Ucraina, în urma procesului de la Haga.

din aceeasi categorie