Acasă Stiri ExterneEuropa Grevă generală la rafinăriile din Franţa

Grevă generală la rafinăriile din Franţa

de A

omv rafinarieAngajaţii tuturor rafinăriilor din Franţa au votat marţi să intre în grevă, a declarat pentru Reuters secretarul federal al filialei pentru angajaţii din sectorul petrolier din cadrul confederaţiei sindicale CGT, Emmanuel Lepine.

“O grevă a fost votat în această dimineaţă (marţi – n.r.) (…), în replică la asaltul dat de forţele de ordine la Fos-sur-Mer”, a afirmat Lepine referindu-se la intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor care au deblocat rafinăria din sudul Franţei, blocată de luni seară.

“Va exista o scădere a debitului cu vel puţin 50%” la rafinăria Exxon Mobil din Gravenchon, a adăugat el, citat de Agerpres.

“Şi la Fos a fost votată greva. Nu mai iese nici un produs. În prezent, opt rafinării din opt sunt în grevă”, a precizat oficialul.

Rafinăria şi depozitul de carburanţi de la Fos-sur-Mer, din sudul Franţei, ocupate de luni de sindicalişti care se opun noii legi a muncii, au fost eliberate marţi dimineaţă de forţele de ordine.

Şase rafinării din cele opt din Franţa erau blocate luni seară, faţă de patru duminică. Aceste blocaje provoacă de mai multe zile dificultăţi în aprovizionarea benzinăriilor, ceea ce a dus la formarea de cozi la pompă.

Iar aceasta nu este singura ameninţare la adresa aprovizionării cu benzină şi motorină: angajaţii terminalelor petroliere din Havre, care asigură 40% din importurile franceze, au votat luni seară să intre în grevă.

“Circa 20% dintre benzinării sunt închise sau în dificultate”, din totalul de 12.000 din Hexagon, a anunţat secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies.

Autorităţile au îndemnat populaţia să nu se grăbească să îşi facă rezerve de carburant, pentru că o astfel de măsură nu se justifică.

La rândul său, premierul Manuel Valls le-a cerut luni “francezilor să nu cedeze în faţa panicii” şi a dat asigurări că depozitele vor fi deblocate.

Ministrul economiei, Manuel Macron, le-a cerut opozanţilor faţă de legea muncii care blochează rafinăriile să “lase să avanseze (…) o Franţă care munceşte, o Franţă care produce, o Franţă care crede în viitorul său”.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Energie şi Climă din cadrul Ministerului Mediului, Laurent Michel, unele benzinării au înregistrat în weekend o cerere de trei ori mai mare decât normal.

din aceeasi categorie