Acasă Stiri ExterneAmerica Google, Apple, Microsoft, Amazon, cele mai valoroase branduri

Google, Apple, Microsoft, Amazon, cele mai valoroase branduri

de A

Giganţii din tehnologie – Google, Apple, Microsoft, Amazon şi Facebook – ocupă primele cinci poziţii în Topul BrandZ 2017 al celor mai valoroase 100 de branduri la nivel mondial, publicat de către WPP şi Kantar Millward Brown. Valoarea cumulată a primelor cinci branduri din Top 100 BrandZ reprezintă 25% din valoarea totală a celor 100 de mărci din clasament, ceea ce confirmă poziţia lor dominantă în cadrul contextului actual de business.

Amazon înregistrează cea mai mare creştere în valoare nominală dintre brandurile din Top 100, ajungând printr-un plus de 40,3 miliarde dolari (+41%) la o valoare de 139,3 miliarde dolari, care îi asigură locul 4 în clasament.

Google, Apple şi Microsoft îşi păstrează primele trei poziţii, crescându-şi valoarea cu 7% până la 245,6 miliarde dolari, 3% până la 234,7 miliarde dolari şi respectiv 18%, până la 143,2 miliarde dolari în ultimul an, în timp ce Facebook, brandul aflat pe locul 5, creşte cu 27%, ajungând la valoarea de 129,8 miliarde dolari.

”Clasamentul global BrandZ din acest an continuă să demonstreze faptul că mărcile puternice produc un randament superior pentru acţionari, chiar şi în situaţiile în care climatul extern este unul turbulent. Supranumiţi ‘Cei Cinci Teribili’ de către unii, giganţii tehnologiei care conduc clasamentul sunt mai degrabă ‘Cei Cinci Neînfricaţi’ din punctul de vedere al competitorilor lor, ţinând cont de puterea impresionantă a brandurilor lor şi de poziţia lor aparent inexpugnabilă pe piaţă”, a declarat David Roth, director general EMEA şi Asia în cadrul The Store WPP.

Printre aspectele interesante din clasamentul acestui an se numără şi intrarea în Top 10 a mărcii chineze Tencent (locul 8, cu o valoare de 108,3 miliarde dolari), în urma unei creşteri de 27% – a cărei platformă de socializare WeChat devine din ce în ce mai utilizată. Adidas este brandul cu cea mai mare creştere procentuală (+58%, 8,3 miliarde dolari), urmat de brandul chinez de alcool premium Moutai (48%, 17 miliarde dolari).

În acest an, valoarea cumulată a brandurilor din Top 100 a crescut cu 8%, la 3,64 trilioane dolari, comparativ cu creşterea de 3% obţinută în 2016, iar numărul mărcilor care valorează mai mult de 100 miliarde dolari a crescut de la şase la nouă. Valoarea totală a mărcilor din clasament a crescut cu 152% din 2006 (prima ediţie a clasamentului), pe măsură ce în structura sa au căpătat o pondere mai mare mărcile inovative, din tehnologie, orientate către consumatori, cu o adresabilitate şi o putere extrem de mare. Primele 10 clasate din BrandZ în 2017 valorează aproape cât valorau, însumat, toate mărcile din Top 100 în 2006 (1,42 trilioane dolari versus 1,44 trilioane dolari) şi au crescut cu 249% ca valoare, comparativ cu creşterea de 152% a întregului clasament.

Valoarea mărcilor din Topul 100 BrandZ confirmă faptul că mărcile puternice continuă să îşi surclaseze competitorii. În comparaţie cu repere-cheie, portofoliul de mărci cuprinse în top 100 BrandZ a crescut, de-a lungul ultimilor 12 ani, cu 50% mai mult ca valoare faţă de S&P 500 şi de 3,5 ori mai mult decât indicele MSCI All Country World.

Clasamentul din 2017 arată că balanţa puterii a înclinat către brandurile din tehnologie orientate către consumatori, care creează ecosisteme menite să satisfacă mai multe nevoi, simplificând lucrurile în timp ce, în general, gradul de complexitate creşte. Mărcile legate de tehnologie (o definiţie care cuprinde domeniul telecomunicaţiilor şi retailul online), contribuie cu mai mult de jumătate la valoarea cumulată a brandurilor din Top 100, faţă de anul 2006, când aportul lor era de o treime. Aceleaşi mărci au crescut, în medie, cu 16% în ultimul an, comparativ cu o creştere medie de 4% a brandurilor care nu sunt din domeniul tehnologiei.

Nouă dintre mărcile din Top 10 sunt branduri legate de tehnologie, la fel cum sunt şi şapte dintre proaspăt clasatele în Top 100 – XFinity, YouTube, Hewlett Packard Enterprise, Salesforce, Netflix, Snapchat şi Sprint.

Categoria cu cea mai mare creştere este retail-ul, care înregistrează un plus de 14% în valoare în ultimele 12 luni, stimulat de branduri de e-commerce cum ar fi Amazon sau Alibaba care, la fel ca multe dintre companiile născute pe internet, au continuat să îşi extindă prezenţa fizică. Per ansamblu, valoarea retailerilor pur online a crescut cu 388% din 2006, în timp ce valoarea retailerilor tradiţionali a scăzut cu 23%, luându-le mai mult timp să includă zona online în canalele lor de distribuţie. Categoria Tehnologie a crescut cu 13%, în timp ce categoria fast food a fost a treia ca ritm de creştere (+7%), cele mai mari branduri introducând alimente proaspete, meniuri accesibile şi inovaţii legate de punctele de interacţiune care intensifică experienţa cu brandul.

Din punct de vedere regional, mărcile din Statele Unite domină clasamentul, cu 54 branduri în top 100, care însumează 71% din valoarea totală a clasamentului.

Mărcile tradiţionale, care nu sunt din domeniul tehnologiei, adoptă tehnologia pentru a inova şi a deveni mai atractive pentru consumatori. De exemplu, Adidas, brandul cu cea mai rapidă creştere, a folosit posibilitatea de imprimare 3D pentru a produce încălţăminte, iar marca de fast food Domino’s Pizza le oferă consumatorilor facilitatea de a urmări stadiul comenzii lor în timp real.

Mărcile din top 100 BrandZ întineresc. Vârsta medie a unei mărci este acum de 67 ani, în timp ce în 2006 era de 84 ani, ceea ce reflectă intrarea în clasament a mărcilor mai tinere din domeniul tehnologiei şi apariţia brandurilor din China.

Realizarea unei comunicări foarte bune oferă un avantaj mărcilor. Brandurile cu cea mai bună comunicare (printre care McDonald’s şi L’Oréal Paris) au crescut cu 196% în valoare, în timp ce brandurile cu cea mai slabă comunicare au crescut cu 47%

 
 

din aceeasi categorie