Acasă Economie Germania a exportat armament de 9,35 miliarde euro în 2021

Germania a exportat armament de 9,35 miliarde euro în 2021

de A
Germania a emis anul trecut licenţe pentru exporturi de armament în valoare de 9,35 miliarde de euro, mai mult decât în orice alt an şi în creştere de 61% comparativ cu 2020, transmite DPA. Precedentul record cu privire la exporturile de armament ale Germaniei a fost stabilit în 2019, când prima economie europeană a exportat armament în valoare de 8,015 miliarde de euro.
 
Din suma totală, exporturi de armament în valoare de 9,04 miliarde de euro au fost aprobate de fostul Guvern condus de Angela Merkel, potrivit cifrelor oficiale publicate marţi de Ministerul german al Economiei. Noua coaliţie guvernamentală, compusă din social-democraţi, verzi şi liberali, a aprobat şi ea exporturi de armament în valoare de 309 milioane de euro, în primele trei săptămâni de la instaurarea sa în data de 8 decembrie 2021.

În luna decembrie a anului trecut în media au apărut informaţii conform cărora Guvernul care se afla atunci pe finalul mandatului a aprobat exporturi de armament în valoare de 4,91 miliarde de dolari în ultimele nouă zile în care a fost în funcţie, adică mai mult de jumătate din totalul pentru întregul an 2021. Aceste informaţii au creat vâlvă pentru că acel Guvern era doar unul interimar şi în aceste condiţii nu trebuia să adopte decizii politice majore.

Un alt element notabil este faptul că în 2021 principalul destinatar al exporturilor de armament ale Germaniei a fost Egiptul, ţară criticată pentru încălcarea drepturilor omului şi implicarea în conflictele din Yemen şi Libia. Anul trecut, Egiptul a primit armament din Germania în valoare de 4,34 miliarde de euro.

din aceeasi categorie