Acasă Stiri ExterneEuropa Gazprom pierde la Viena

Gazprom pierde la Viena

de GM

Monopolul rus de gaze Gazprom a pierdut litigiul cu RWE Transgas din Cehia, la Curtea de Arbitraj de la Viena, cu privire la recuperarea plăţilor în avans pentru cantitatea de gaze neachiziţionată în cadrul contractelor take-or-pay, transmite BNS, preluat de Agerpres. Suma în litigiu este mai mare de 500 milioane de dolari, pe care compania rusă va trebui acum s-o restituie societăţii din Cehia.

RWE Transgas a susţinut că, în baza unui amendament la contractul de furnizare a gazelor, semnat la 15 octombrie 1998, ea îşi poate restrânge obligaţiile privitoare la cantitatea de gaze selectate.

Gazprom, la rândul său, insista că această adăugire nu este valabilă. Furnizorul de gaze rusesc cerea părţii cehe plata în avans a cantităţilor minimale anuale angajate pentru anii 2008, 2009, 2010 şi 2011.

Contractul între cele două companii are termen de valabilitate până în 2035, prevăzând livrări anuale de până la circa 9 miliarde de metri cubi de gaze, în condiţiile unui nivel minim anual de 90%, conform contractului de tip take-or-pay, potrivit BNS.

Acest proces nu este singurul între Gazprom şi RWE Transgas. În paralel, Curtea de Arbitraj de la Viena examinează problema revizuirii condiţiilor din contractul privind livrările de gaze ruseşti în Cehia.

din aceeasi categorie