Acasă Stiri ExterneAfrica Gazele în Congres Mondial

Gazele în Congres Mondial

de M G

congres gazeLideri mondiali din industria energetică, de petrol şi gaze se reunesc, între 1 şi 8 iunie, la Paris, pentru a participa la cea mai mare manifestare dedicată sectorului în acest an, cea de-a 26 ediţie a Congresului Mondial de Gaze (WGCPARIS2015).

Desfăşurat sub patronajul Președinției franceze și organizat de Uniunea Internaţională a Gazului (IGU), evenimentul, care cuprinde conferințe și expoziții, va încerca să abordeze evoluțiile recente din sectorul energetic, cu accent pe creșterea durabilă a industriei de gaze la nivel mondial.

Sub sloganul «Să creştem împreună spre o planetă prietenoasă», în cadrul WGCPARIS2015 se vor prezenta realizările majore și etapele realizate de industria de gaz la nivel mondial. De asemenea, profesioniştii domeniului vor schiţa noi strategii pentru dezvoltarea industriei mondiale a gazelor naturale.

„Suntem onoraţi să ne asumăm o atât de importantă responsabilitate, cea de a promova utilizarea gazelor naturale, printr-un astfel de eveniment, precum Congresul Mondial. Trebuie să continue abordarea privind provocările lumii, cum ar fi creșterea cererii de energie la nivel mondial, prin educarea industriei energetice cu privire la beneficiile gazelor naturale și rolul lor imperativ în viitorul nostru energetic”, a declarat Jérôme Ferrier, președintele IGU.

Pentru a aborda nevoia continuă de energie curată și eficientă, s-au identificat patru piloni strategici, pentru a susține creșterea economică la nivel mondial în viitor.

Cele patru teme strategice ce se dezbat în timpul congresului se referă la recunoașterea oficială a gazelor naturale ca fiind un combustibil „fundamental” pentru dezvoltarea durabilă, promovarea unui mix adecvat de gaze, cu energii regenerabile și electricitate, creşterea disponibilității de gaze naturale în noi domenii și în țările în curs de dezvoltare, precum şi atragerea de noi resurse umane.

„Creșterea trebuie să fie sustenabilă și împărţită între continente. Creșterea durabilă are ca scop îmbunătățirea condițiilor actuale, fără a afecta capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”, a declarat Daniel Paccoud, membru al Comitetului de coordonare al IGU.

Astfel vor fi abordate teme precum „Resurse umane pentru viitor”, „Gaze naturale disponibile peste tot”, „Gaze naturale pentru o dezvoltare durabilă”, „Asocierea cu energii regenerabile și energie electrică”.

Pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la securitatea energetică și la sursele alternative de aprovizionare, consolidarea pieței de energie a devenit prioritară pe agenda politică și a presei.

Anul 2015 se pare că va fi unul crucial pentru industria energetică, în general, şi pentru cea a gazelor, în special. WGCPARIS2015 reprezintă, de fapt, „o repetiţie” pentru COP 21. Tot la Paris va avea loc, în luna decembrie, cea de-a 21-a ediţie a Conferinţei părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (Paris Climat 2015), în cadrul căreia se va discuta despre posibilitatea de a găsi soluţii de scădere a temperaturii globale de la 4-5 grade la 2 grade Celsius. Acordul interguvernamental ce se aşteaptă să se semneze la Paris va fi continuatorul Protocolului de la Kyoto, care şi-a încetat valabilitatea în 2012, dar, de atunci, statele cele mai mari poluatoare nu au ajuns la un consens privind ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

La WGCPARIS2015 vor participa peste 4.000 de specialişti, din peste 100 de ţări, reprezentând mai mult de 600 de companii. Expoziţia, care însoţeşte evenimentul, reuneşte, la rândul său, peste 300 de expozanţi, într-un perimetru de circa 45.000 mp.

La Congresul Mondial al Gazelor şi-au anunţat participarea, printre alţii, Patrick Pouyanne (preşedintele Total SA), Gerard Mestrallet (preşedintele ENGIE, fosta GDF Suez), Khalid Bin Khalifa Al Thani (preşedinte Qatargas), John S. Watson (preşedinte Chevron), Rex Tillerson (preşedinte ExxonMobil), Ben van Beurden (director general Shell), Bob Dudley (director general BP), Jong-Ho Lee (preşedinte Korea Gas Corporation KOGAS), Alexander Medvedev (vicepreşedinte Gazprom) etc.

Uniunea Internaţională a Gazului (IGU) a fost fondată în 1931. De atunci, la fiecare trei ani, organizează World Gas Conference and Exhibition, cel mai mare și mai important eveniment din industria de gaze la nivel mondial.

IGU o organizatie non-profit la nivel mondial, al cărui obiectiv este de a promova progresul tehnic și economic al industriei de gaze. IGU are 118 membri, care sunt asociații și entități ale industriei de gaze din 77 de țări, ce reprezintă peste 95% din gazele naturale tranzacționate în întreaga lume. IGU menține legături foarte strânse cu multe alte organizații internaționale de energie.

din aceeasi categorie