Arderile ilegale de cabluri și cauciucuri din Sintești-Vidra au produs creșterea concentrațiilor de poluanți, fapt ce a determinat Garda Națională de Mediu să facă verificări la fața locului. Cum arderile erau pe terenuri private, s-a decis sesizarea organelor abilitate ale statului pentru deschiderea unor dosare penale. Zona este cunoscută, pentru că, de-a lungul anilor, aici au fost îregistrate frecvent activități de ardere a cablurilor, cel mai probabil furate. Cu ani în urmă, au avut loc și altercații între organele de control și persoanele care se ocupau cu arderea cablurilor, ca să obțină cuprul din ele, dar, se pare, măsurile nu au fost destul de ferme pentru ca fenomenul să fie înlătural. Între timp, comentariile de pe facebook arată că populația acuză mai mult funcționarea gropilor de gunoi decât arderile de cabluri.
„În ultimele 24 ore, concentrațiile PM10, PM2.5 și NO2 din Capitală au evoluat neobișnuit față de normal, nu atât în ceea ce privește maximele înregistrate, ci mai ales legat de perioadele orare în care s-au înregistrat creșterile și valorile maxime”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. „După creșterea obișnuită din perioada de seară (20:00-22:00), odată cu scăderea vitezei vântului până aproape de zero (calm atmosferic), a avut loc o creștere nu foarte amplă, dar constantă a concentrațiilor, până în jurul orei 02:00 dimineața. Valorile maxime ale concentrației de PM10 au fost de 79.3 micrograme/mc, iar pentru NO2 valoarea maximă a fost 97.3 micrograme/mc. Precizăm că aceste valori maxime nu au condus la depășiri ale valorilor limită nici la media zilnică a PM10 (în jur de 30 micrograme/mc, față de 50, cât este valoarea limită), nici pentru NO2, unde s-a atins doar jumătate din valoarea limită. Ca termen de comparație, în cazul episodului de poluare a aerului din perioada 01-02 martie, s-au înregistrat valori și de peste 600 micrograme/mc pentru PM10”, precizează ministerul.
În urma informării APM Bucureşti şi în urma analizei reţelei independente de senzori de monitorizare a calităţii aerului, care indicau concentraţii mai ridicate în zonele limitrofe Bucureştiului, comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) s-au deplasat la faţa locului împreună cu Poliţia şi au identificat, în zona Sinteşti-Vidra din judeţul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetăţeni.
În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleaşi persoane surprinse că ardeau cantităţi semnificative deşeuri din anvelope şi cabluri electrice, în urma controlului din perioada 2-8 martie. „În urma verificărilor preliminare în limita competenţelor, s-a decis deferirea cazului către organele de cercetare penală”, precizează Ministerul Mediului.
Comentariile la postarea Ministerului Mediului cu arderile de cabluri de la Sintești nu sunt deloc favorabile, oamenii acuzând mai mult poluarea provenită de la gropile de gunoi.
Gropile de gunoi la control
Între timp, ministerul anunță că GNM a făcut un control la cele două gropi de gunoi care deservesc Bucureștiul, care s-ar fi lăsat cu măsuri și sancțiuni. Sancțiunile nu sunt precizate, iar măsurile se referă, în principal, cele stabilite standard pentru funcționarea depozitelor de deșeuri. Gropa de la Chiajna, operată de Iridex Group Import Export SRL, va trebui să depoziteze pe maximum 2.500 mp și să acopere periodic deșeurilor cu materiale inerte, pentru „îmbunătățirea aspectului depozitului”. Iar roțile mașinilor trebuie spălate.
La Ecosud SA, care oprează groapa de la Vidra, situația este puțin mai grea, pentru că depozitarea deșeurilor se face pe o suprafață de 4.500 mp, față de 2.500 mp cât este legal. Reprezentanții companiei au dat vina pe „fluctuaţiile mari de deşeuri din ultimele două săptămâni, precum şi a cantităţilor reduse de material de acoperire achiziţionate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului. Măsurile dispuse de minister se referă, în principal, la creșterea gradului de sortare a deșeurilor, acum de numai 1,38% din cantitatea recepţionată, și la reducerea suprafeței pe care operează.