Comisarul european pentru Energie, Arias Cañete, arată că “instituirea unor piețe ale energiei competitive și lichide, care să permită schimbul transfrontalier de energie, reprezintă cea mai bună garanție pentru a le oferi clienților energie la prețuri accesibile”.
Eurodeputatul Cristian Buşoi a transmis Comisiei Europene mai multe întrebări legate de OUG 114/2018, la care a cerut răspuns scris.
Astfel, Buşoi a arăta că, “în decembrie 2018, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 114/2018, care modifică fundamental cadrul bugetar și de reglementare al sectorului energetic din România. În primul rând, a evaluat Comisia dacă aceste modificări neașteptate respectă dispozițiile din tratatele UE (în special în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor), ale legislației UE privind ajutoarele de stat, ale Directivei privind gazele naturale (2009/73/CE) și ale Directivei privind energia electrică (2009/72/CE)? În al doilea rând, dispune Comisia de un portofoliu de bune practici pe care să le partajeze cu statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor sociale menite să protejeze consumatorii de energie vulnerabili?”
La aceste întrebări a răspuns comisarul pentru Energie, Arias Cañete. “Experiența a demonstrat că instituirea unor piețe ale energiei competitive și lichide, care să permită schimbul transfrontalier de energie, reprezintă cea mai bună garanție pentru a le oferi clienților energie la prețuri accesibile”, se arată în răspunsul lui Cañete.
Pe de altă parte, acesta a arătat că, după adoptarea OUG 114/2018, Comisia Europeană a inițiat un dialog cu autoritățile române, pentru a evalua aceste măsuri în ceea ce privește compatibilitatea lor cu legislația UE. Este vorba, în special, despre Directiva 2009/73/UE privind gazele naturale, Regulamentul (UE) nr. 715/2009 privind gazele naturale, Regulamentul (UE) nr. 713/2009 de instituire a Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER, codurile de rețea pentru gaze și orientările adoptate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 715/2009 și al Regulamentului (UE) nr. 1227/2001 (REMIT), precum și legislația relevantă privind infrastructura, cum ar fi Regulamentul (UE) nr. 347/2013 („TEN-E”) sau Regulamentul (UE) nr. 1316/2013 de instituire a Mecanismului pentru Interconectarea Europei.
“În plus, Comisia analizează implicațiile anumitor dispoziții pentru dezvoltarea unor piețe sigure, competitive și lichide ale energiei în România și în regiunea Europei de Sud-Est”, se mai arată în răspunsul comisarului european.
Acesta a arătat şi că, pe 7 martie 2019, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru aplicarea incorectă a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze (Regulamentul (UE) 2017/1938).
Reamintim, pe 7 martie, un comunicat al Executivului comunitar arăta că “astăzi, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938]. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivității pe piețele gazelor din UE, garantând în același timp aprovizionarea în condiții de securitate a gospodăriilor și a altor clienți care necesită o protecție specială. În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România este contrar cerințelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț”.
“În ceea ce privește consumatorii vulnerabili, Comisia sprijină în mod activ statele membre în procesul de tranziție, inclusiv prin colectarea de bune practici privind abordarea problemei sărăciei energetice”, mai arată comisarul Cañete, în răspunsul pentru europarlamentarul Cristian Buşoi.