Acasă Stiri InterneGaze Furnizorii de energie se tem că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor

Furnizorii de energie se tem că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor

de M G

Furnizorii de energie se tem în continuare că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor, întrucât în legislaţie există multe porţite pentru amânarea plăţilor, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.

„Suntem foarte îngrijoraţi că nu ne vom primi banii înapoi. Sunt atâtea porţite în legislaţie pentru a amâna aprobarea plăţilor, decontului. În opinia noastră, ar trebui modificat ordinul comun privind normele de aplicare. Dacă vom primi banii după şase luni, la finalul iernii, s-ar putea să nu mai fie aceeaşi concurenţă pe piaţă”, a spus Urluescu.

Practic, mulți furnizori ar putea intra în insolvență și faliment, ceea ce ar conduce la scăderea concurenței pe piața furnizării de energie electrică și gaze naturale.

Potrivit președintelui AFEER, în fiecare săptămână apare câte un faliment al unei companii din energie.

La rândul său, Ion Lungu, directorul executiv al AFEER, a afirmat că, dacă furnizorii nu vor primi banii la timp, vor avea probleme cu lichiditatea, care se vor reflecta în tot sistemul. „Este principala îngrijorare: recuperarea banilor. S-ar putea să creeze mari probleme de cash-flow, nu doar în ceea ce priveşte furnizorii, ci tot sectorul, şi la fel pentru producătorii care trebuie să plătească suprataxă”, a precizat Lungu.

Pe termen lung, statul trebuie să construiască de urgenţă noi capacităţi de producţie sau să ajute investitorii privaţi să facă asta.

„Este foarte importantă o infuzie de capacităţi de producţie şi accelerarea investiţiilor, în acelaşi timp trebuie lansată şi intensificată o campanie intensă de informare, pentru ca toată lumea să înţeleagă situaţia, o campanie privind creşterea eficienţei energetice şi utilizarea raţională a resurselor. Prin eficienţă energetică nu trebuie să înţelegem reducerea nivelului de trai”, a completat Lungu.

În plus, este nevoie de o legislaţie stabilă. „Pentru că altfel investitorii, când văd că se schimbă de la o zi la alta, chiar dacă climatul pare frumos, e posibil să nu mai creadă. Este o competiţie între ţări”, a mai spus reprezentantul AFEER.

Pe de altă parte, în ceea ce privește preţurile – record la energie electrică din aceste zile din România şi din toată Europa, Ion Lungu este de părere că acesta este cauzat de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa. „Franţa a închis unele capacităţi nucleare, după ce au fost descoperite defecţiuni. Preţurile sunt foarte mari în aceste zile în toată Europa”, a spus Lungu.

La bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare marți, 21 decembrie, pe piaţa spot a atins recordul de 1955 lei/MWh (395 euro/MWh) în medie şi maximul orar de 2.600 lei/MWh (pentru intervalul de la ora 18.00 la ora 19.00).

În toată Europa, preţurile sunt de circa 400 euro/MWh. În Franța se înregistrează cel mai mare preţ (442 euro/MWh), iar în Spania cel mai mic (327 euro/MWh).

Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg.

Pornirea altor două reactoare, care erau oprite pentru mentenanţă de la începutul toamnei şi ar fi trebuit redeschise acum, a fost amânată pentru primăvară, după ce au fost descoperite alte defecţiuni. Aceste reactoare, cu o putere de 1.500 de MW fiecare, reprezintă circa 10% din capacitatea instalată a Franţei.

din aceeasi categorie