Acasă EconomieBanci & Asigurari Francezi “verzi”

Francezi “verzi”

de M G

energie regenerabilaFrancezii se pare că vor să devină din ce în ce mai “verzi”! De exemplu, Engie (fosta Gaz de France) a anunţat că vrea să-şi dubleze capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile, iar Societe Generale nu va mai finanţa centralele electrice pe bază de cărbune.

Engie intenţionează să-şi dubleze capacităţile de generare a energiei verzi în Franţa, pentru a-şi majora cota de piaţă cu o ofertă doar pentru energie regenerabilă şi discounturi în weekend, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Engie, cea mai mare companie franceză de utilităţi, furnizează pe piaţa internă electricitate pentru trei milioane de clienţi şi are o cotă de piaţă de sub 10%. Compania a anunţat că vrea să câştige un milion de clienţi noi în următorul an, prin oferta de a furniza doar energie regenerabilă noilor clienţi.

De asemenea, Engie va acorda un discount de 30% la preţul energiei la sfârşit de săptămână pentru clienţii care au noul contor inteligent Linky, instalat de operatorul reţelei de energie Enedis, şi un discount de 50% la preţurile din afara perioadei de vârf pentru proprietarii de vehicule electrice.

„Energia regenerabilă este noul standard”, le-a declarat jurnaliştilor şeful Engie, Isabelle Kocher.

Herve-Matthieu Ricour, şeful diviziei franceze de retail a Engie, a explicat că firma va produce sau va cumpăra energie regenerabilă în Franţa şi va garanta sursa prin certificate de origine.

Obiectivul Engie este să furnizeze pe piaţa internă electricitate pentru patru milioane de clienţi până în 2018, a afirmat Ricour.

În Franţa, Engie are capacităţi de generare de aproximativ 10.000 de megavaţi (MW), din care 3.800 MW energie hidroelectrică, 1.550 MW energie eoliană şi 600 MW energie solară, restul fiind energie nucleară şi din termocentrale.

„Astăzi, portofoliul nostru din Franţa este alcătuit în proporţie de 50% din energie regenerabilă, dar acest procentaj va creşte semnificativ”, a declarat Kocher.

Obiectivul companiei îl reprezintă dublarea capacităţii instalate de generare din energie eoliană la 3.000 MW şi majorarea capacităţilor la energia solară până la 2.200 MW, astfel încât capacitatea totală de energie regenerabilă să ajungă la 5.200 MW în următorii cinci ani.

„Suntem în grafic pentru a îndeplini acest obiectiv”, a dat asigurări şeful Engie.

Încă de anul trecut, Engie a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Societe Generale “merge pe mâna” regenerabilelor

Societe Generale a anunţat că va renunţa, din ianuarie 2017, la finanţarea centralelor electrice pe bază de cărbune şi că îşi va majora sprijinul pentru proiectele de energie regenerabilă.

Instituţia va dubla suma alocată finanţării proiectelor de energie regenerabilă cu zece miliarde de euro până în 2020.

SocGen este a treia mare bancă franceză care îşi reduce expunerea la cărbune pentru a proteja mediul înconjurător, după BNP Paribas şi Credit Agricole.

SocGen a precizat că anunţul consolidează decizia pe care a adoptat-o în 2015, de a opri finanţarea proiectelor de dezvoltare a minelor de cărbune şi a centralelor electrice pe bază de cărbune în statele OECD. Înfiinţată în anul 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

„Banca va reduce, de asemenea, şi împrumuturile către industria cărbunelui, astfel încât, până în 2020, proporţia cărbunelui în producţia de energie finanţată de bancă să scadă la 19%”, se arată în comunicatul SocGen.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

din aceeasi categorie