Acasă Stiri InterneHidro FP vrea consiliu de supraveghere pe patru ani la Hidroelectrica

FP vrea consiliu de supraveghere pe patru ani la Hidroelectrica

de A

foto hidroGreg Konieczny, directorul general al Fondului Proprietatea și manager de portofoliu, se declară dezamăgit că Ministerul Energiei a ales să propună un alt consiliu interimar la Hidroelectrica și cere numirea unei astfel de formațiuni pe mandat de patru ani. Oficialul FP consideră că această situaţie va avea ca efect diminuarea valorii companiei la listare.

„Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în consiliul de supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor consiliilor de supraveghere din companiile de stat”, spune Greg Konieczny.

Oficialul FP consideră că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung, selectat în conformitate cu Legea 111/2016, nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generându-i riscuri majore.

”Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt”, adaugă el.

Konieczny afirmă că menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica.

”Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi”, adaugă șeful FP.

De asemenea, potrivit interpretării Fondului Proprietatea a dispoziţiilor de guvernanţă corporativă, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile Hidroelectrica.

”Dorim să reiterăm faptul că lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în consiliul de supraveghere”, adaugă oficialul FP.

Ministerul Energiei a transmis săptămâna trecut către Hidroelectrica propunerile sale privind noii membri ai consiliului de supraveghere al producătorului de energie. Aceştia vor fi numiţi provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document publicat pe site-ul producătorului de energie.

Propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din 19 aprilie.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus săptămâna trecută închiderea definitivă a procedurii insolvenţei Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, la aproape cinci ani de la prima intrare în insolvenţă.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

În 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 1,5 miliarde lei, nivel record şi cel mai mare profit anunţat până acum de o companie românească pentru 2016, câştigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei faţă de anul anterior.

 

din aceeasi categorie

1 comentariu

Calin Vilt aprilie 4, 2017 - 8:01 pm

Avem o repare de interpretare fundamentala. OG 109 devenita legea 111 au fost inspirate din ghidul de guvernanta corporativa al OECD editia 2004. Elaboratorii au scris ce le-a placut in prima redactare. Corectiile aduse tot nu au adus acest act la cerintele unei legi moderne de tip occidental. Practic aplicarea legii a fost o numire politica mascata in care s-au luat decizii discretionare care nu au legatura cu teoria managementului. Experienta acestor 4 ani a demonstrat cu prisosinta aceste erori si totala lipsa de transparenta.

Comments are closed.