Acasă MediuDezvoltare Durabila ExxonMobil și Petrom încep forajul sondei Domino-2 din Marea Neagră

ExxonMobil și Petrom încep forajul sondei Domino-2 din Marea Neagră

de GM

Ocean Endeavor_departure Constanta PetromExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o filială a corporației ExxonMobil, și OMV Petrom SA au anunțat că încep forajul la sonda Domino-2 în zona de mare adâncime a blocului Neptun, în sectorul românesc al Mării Negre. Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea și viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit de sonda de explorare Domino-1, în anul 2012.

“Dacă descoperirea se dovedește a fi viabilă comercial, ExxonMobil va folosi experiența sa globală în explorare în ape de mare adâncime și expertiza sa în execuția proiectelor pentru a asigura dezvoltarea resurselor într-o manieră sigură, responsabilă față de mediul înconjurător și în timp oportun”, a spus John Knapp, Director General al ExxonMobil Exploration and Production Romania.

În calitate de operator pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun, ExxonMobil aduce în România o vastă experiență și tehnologii de ultimă generație, având o lungă istorie în forarea în siguranță de sonde la mare adâncime, în întreaga lume.

“Ne vom folosi de experienţa de peste 40 de ani în apele de mică adâncime din Marea Neagră pentru a contribui la succesul unui proiect de pionierat precum Neptun Deep. Suntem hotărâți să investim semnificativ în explorarea, dezvoltarea și producția de hidrocarburi pentru a asigura resurse interne de țiței și gaze pentru România”, a spus Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie.

Sonda Domino-2 este situată la aproximativ 200 kilometri de țărm și este forată cu platforma Ocean Endeavour în ape cu adâncimea de aproximativ 800 de metri. O evoluție pozitivă a proiectului derulat în zona de mare adâncime a blocului Neptun ar încuraja o serie de beneficii economice și sociale prin dezvoltarea sectorului de hidrocarburi offshore, a infrastructurii locale, prin crearea de noi oportunități de angajare pentru forța de muncă locală și aplicarea de tehnologii avansate.

ExxonMobil Exploration and Production Romania și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 km pătraţi, iar adâncimea apei variază între 100 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului. În 2012, ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de apă adâncă a perimetrului. Sonda Domino-1 este situată la 170 km de ţărm în ape cu o adâncime de circa 1.000 m.

ExxonMobil, cea mai mare companie listată public de petrol şi gaze naturale din lume, utilizează tehnologii noi și inovative în scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial. ExxonMobil deţine cel mai important portofoliu de resurse din industrie; este cea mai mare companie de rafinare şi marketing pentru
produse petroliere şi are una dintre cele mai mari unităţi de prelucrare de produse chimice din lume. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfăşurat operaţiuni în România, încă din anul 1903. ExxonMobil are o vastă experienţă în explorarea în ape de mare adâncime.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deține o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere,
OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99% iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În această perioadă, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

din aceeasi categorie