Acasă MediuDezvoltare Durabila Explozia prețului lemnului

Explozia prețului lemnului

de L M

Sectorul silvic este dominat, în prezent, de două mari probleme. Prima se referă la tăierile ilegale de pădure, care nu sunt la nivelul vehiculat de autorități, motiv pentru care silvicii cer o analiză științifică la Ministerul Mediului. A doua a apărut din cauza creșterii exagerate a prețului lemnului, ceea ce afectează direct industria mobilei. Iar silvicultorii se așteaptă la o explozie a nemulțumirii populației în toamnă, din cauza prețului lemnului de foc. De aceea, Consiliul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi a cerut ajutor Ministerului Mediului, ministrul arătându-și susținerea pentru rezolvarea problemelor.

„Asistăm la o explozie a prețurilor la lemn. Pentru foioase, prețul a crescut cu 30-40%. Industria mobilei este afectată acum. Va deveni o problemă și pentru populație”, a declarat Cătălin Tobescu, președintele Prolemn, joi, într-o conferință de presă organizată de Consiliul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi.

„Din aprilie, producătorii din industria mobilei au început să reclame creșterea prețului lemnului, cu 40-50%, creștere înregistrată și la accesoriile pentru mobilă. În luna mai, la unele direcții silvice, prețul la lemnul pe picior a crescut și de 3 ori. Dar nici așa firmele care au câștigat licitațiile nu vând lemnul. Așteaptă să mai crească prețul”, a susținut Aurica Sereny, președintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Situația ar fi generată, pe de o parte, de lipsa resursei de lemn din România, iar pe de altă parte de cererea foarte mare venită din SUA, unde prețul a crescut de 3 ori, fapt ce îndreaptă oferta de lemn spre această țară. În plus, comenzile de mobilă au cunoscut un avânt foarte mare după anul trecut, când cererea a scăzut, dar nici atunci foarte mult. Iar lipsa lemnului duce la imposibilitatea onorării contractelor încheiate înainte de apariția acestui fenomen pe piața de profil. „ Există riscul falimentului pentru fabricile din industria mobilei”, a susținut Sereny, care a ținut să precizeze că acest sector este unul dintre cele mai profitabile pentru economia națională, cu un excedent pe balanța comercială de 1,5 miliarde de euro anual. „România ocupă locul 5 în Europa la exportul de mobilă și locul 11 în lume”, a spus oficialul APMR.

De aceea, a fost solicitată intervenția Ministerului Mediului pentru susținerea industriei. Responsabilii din Consiliul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi au declarat că, la reuniunea de joi cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, au prezentat situația atipică în care se află industria lemnului.

„Principalele măsuri pentru îndreptarea situației se referă la rezolvarea problemelor legate de legislație”, a spus Aurelia Sereny, care a precizat că, astfel, se creează premisele pentru eliberarea pe piață a unor cantități mai mari de lemn.

Lipsa lemnului din producția internă are cauze destul de interesante. Potrivit lui Istvan Toke, președintele executiv al Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva, amenajamentele silvice în baza cărora se poate exploata lemnul din pădure au expirat, iar altele necesită timp lung pentru elaborare, mai ales că, mai nou, este nevoie și de studiu de impact asupra mediului. „Este nevoie de cel puțin 6 luni, dar ajunge și la un an sau doi. Acest lucru a dus la cantități mai mici de lemn pe piață și, implicit, la prețuri mai mari”, a spus Toke.

Mai mult, punerea în valoare a lemnului de pe proprietățile mici este îngreunată de SUMAL, sistemul de trasbilitate a lemnului. „Acest sistem influențează și tăierile legale. Acum, se pune pe piață 20-30% din volumul de lemn din anii trecuți”, a spus oficialul Nostra Silva.

„În acest fel, 1,5 milioane mc de lemn nu mai intră pe piață”, a punctat Cătălin Tobescu, care susține necesitatea ajustării legislației pentru înlesnirea exploatării lemnului.

Situația pe de piața lemnului este exact pe dos față de anul trecut, fără a lua în considerare și impactul crizei sanitare. Anul trecut, silvicultorii se plângeau de prețurile exagerat de mici în special din cauza importurilor de lemn din vestul Europei, unde vijeliile au produs mari doborâturi de vânt. La acea vreme, silvicii români anunțau că statele susțineau exporturile și cu 50 euro/mc, numai ca lemnul doborât de vând să fie scos din pădure, ca să nu producă și mai multe pagube. Așa că industria mobilei cumpăra lemnul mai ieftin din import, spre nemulțumirea silvicultorilor autohtoni.

Pe de altă parte, fără a spune clar, tot silvicultorii consideră că SUMAL a cam închis „robinetul” lemnului, resursa trebuind să parcurgă un traseu legal. O situație similară, când piața lemnului a fost blocată, s-a petrecut la sfârșitul anului 2015, când a fost promovat un regulament de vânzare a lemnului din pădurea proprietate de stat cu licitații și reguli de transparentizare a tăierilor. Supărarea a fost atât de mare încât s-a lăsat chiar și cu bătăi cu jandarmii. Același Minister al Mediului a cedat și a revenit „la sentimente mai bune”. Consilierul ministrului Barna Tanczos a precizat că acum nu se pune problema „ajustării” SUMAL pentru ca piața lemnului să se deblocheze.

Valoarea tăierilor ilegale în funcție de ministru

Cea de a doua nemulțumire a silvicultorilor se referă la informațiile legate de tăierile ilegale de pădure. Potrivit acestora, vehicularea oficială a cifrei de 20 milioane mc de lemn tăiat ilegal în fiecare an, valoare furnizată de Inventarul Forestier Național (IFN), produce mari neajunsuri.

„Nu spunem că cifra este bună sau rea. Noi vrem o analiză științifică”, a declarat Cătălin Tobescu.

În ultimii ani, percepția publică s-a acutizat în ceea ce privește tăierile ilegale de pădure, alimentată și de informațiile furnizate chiar de miniștrii Mediului.

Prima a fost Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului, susține Tobescu, oficialul anunțând tăieri ilegale de peste 8 milioane mc pe an, fapt ce a dus problema până în CSAT. În 2019, fostul ministru Costel Alexe promovează asiduu informațiile furnizate de IFN, potrivit cărora tăierile ilegale ar fi de 20 milioane mc pe an, pentru că Inventarul a identificat tăieri de 38 milioane mc, din care 18 milioane sunt legale, potrivit cotei de recoltă aprobată anual. S-a lăsat cu o procedură de infringement împotriva României.

„Ministerul Mediului ne-a comunicat că volumul de 38 milioane mc, ca recoltă medie anuală, nu a fost recepționat de comisia de specialitate din minister”, a declarat Cătălin Tobescu, în cadrul conferinței. În concluzie, ministerul nu recunoaște de a spus fostul său șef.

Ridicând problema credibilității Ministerului Mediului, pentru informațiile pe care le promovează prin cei mai importanți reprezentanți a săi, silviculorii au încercat să atenueze situația jenantă. „Ministrul Tanczos a moștenit această cifră (n.r. – 20 milioane mc tăieri ilegale)”, a spus Tobescu care a precizat că demnitarul a promis că va analiza situația.

Silvicultorii au susținut că volumul cotat ca tăieri ilegale cuprinde și alte categorii de lemn, nu neapărat furat, precum lemnul putrezit sau cel folosit de proprietarii pădurilor în perfectă legalitate, dar care nu a intrat în circuitul comercial. De aceea, este nevoie de o analiză care să arate lemnul dispărut, pe categorii.

din aceeasi categorie