Eu cui plătesc factura?
noiembrie 12, 2019
Falimentul RADET pune bucureștenii în încurcătură! Primesc în continuare apă caldă și căldură (acolo unde nu sunt avarii!), dar, cum Radet nu mai există, se întreabă cui plătesc factura! Pe de altă parte, probabil aceeași întrebare și-o pun și reprezentanții Elcen: ei cui livrează energia termică? Și lor cine le plătește factura? Mai mult, angajații Radet sunt, de luni, șomeri! Ei muncesc în continuare dar, deocamdată, nu se știe pentru cine și nici cine le va plăti salariul! Oricum, astăzi, la ora 14.00, se întâlnesc reprezentanții Primăriei cu cei ai Elcen pentru rezolvarea măcar a problemei livrării agentului termic către populația Bucureștiului.
Însă problemele nu se termină aici! Și asta pentru că Termoenergetica încă nu are licență de la ANRE pentru distribuția și furnizarea agentului termic! Iar Consiliul General al Municipiul București (CGMB) va trebui să delege Termoenergetica serviciul de utilitate publică de distribuție și furnizare a agentului termic. Practic, Termoenergetica trebuie să aibă licență de la ANRE și delegare de la CGMB, iar acum n-are nici una, nici cealalată! Deci, încă nu poate lua locul Radet!
Astfel, în perioada de la declararea falimentului Radet și până la preluarea activității de către Termoenergetica, nu se știe cine va plăti energia termică livrată de către Elcen, dar nici cine va încasa plata pentru agentul termic livrat populației! Și nici cine îi va plăti pe, de-acum foștii angajați, ai Radet! Pentru că, legal, Radet nu mai există, nu știm cine ar putea “tăia facturile“ pentru consumatorii casnici! Și în ce calitate! De plătit către Elcen ar putea plăti Primăria. Dar s-ar putea să aibă problem! Pentru că, cel mai probabil, nu există în bugetul Capitalei o rubrică destinată plății energiei termice către termocentralele din București! Iar, dacă iau banii pur și simplu “din caserie“, chiar dacă sunt cei destinați subvenției pentru energie termică, se numește “deturnare de fonduri“ și este faptă penală! Ceea ce presupune că CGMB va trebui să facă o rectificare bugetară și să aloce special bani pentru plata către Elcen!
Pentru plata salariilor angajaților din distribuția și furnizarea agentului termic încă nu întrevedem o soluție!
O clădire cu multe etaje în locul sediului ceentral al Radet
Totuși, există și o veste bună! Falimentul Radet ar putea îmbogăți pe cineva! Evident, un dezvoltator imobiliar! Potrivit legislației în vigoare, trebuie numit un lichidator judiciar, care va trebui să vândă activele Radet la licitație, iar banii obținuți să-i împartă creditorilor. Dar Radet nu deține decât câteva proprietăți! Conductele, punctele termice etc. fac parte din proprietatea publică a Primăriei.
La intrarea în insolvență, s-a făcut o evaluare a patrimoniului privat al Radet, iar valoarea de piață a acestuia a fost stabilită la 308,7 milioane lei, în timp ce valoarea de lichidare, în ipoteza falimentului, a fost stabilită la 159,7 milioane lei, în condițiile în care tabelul preliminar de creanțe al operatorului sistemului centralizat de încălzire din Capitală conține datorii recunoscute în sumă totală de 3,83 miliarde lei. Astfel, pe activele Radet (mașini, birouri calculatoare, imobile etc.) s-ar putea obține cel mult 30 – 35 milioane de euro.
Dar, cei mai mulți bani s-ar putea încasa din vânzarea sediului central, clădire aflată pe strada Cavafii Vechi. Adică fix “la kilometrul 0“ al țării! Pe stradă sunt două clădiri înscrise pe Lista monumentelor istorice, dar cele de la numerele 11 și 13. Iar sediul Radet este la numarul 15! Așa că, acel care va cumpăra clădirea aflată chiar “în buricul“ Bucureștiului, va putea scoate bani frumoși din construirea unei clădiri cu numeroase etaje!