Acasă MediuDezvoltare Durabila Eticheta energetică sabotează Programul Rabla pentru Electrocasnice

Eticheta energetică sabotează Programul Rabla pentru Electrocasnice

de L M

Schimbarea etichetei energetice impusă de Comisia Europeană este pe cale să producă mari distorsiuni în aplicarea Programului Rabla pentru electrocasnice. Subvențiile promise de autortiăți sunt pe cale să se „dilueze” în creșterea prețurilor și în noile categorii energetice ale electrocasnicelor, pentru că cele mai multe dintre ele nu se mai califică pentru ajutorul promis în decembrie 2020. Ca să nu spunem numai lucruri rele, modificarea Ghidului de finanțare vine și cu o ceva bun; se subvenționează și mașinile de spălat rufe cu funcție de uscare. Oricum, la degringolada în aplicarea Ghidului de finanțare, cel mai probabil vom asista la o nouă amânare a programului, pentru că mai sunt multe proceduri de îndeplinit până la deschiderea sesiunii pentru cetățeni.

De la 1 martie 2021, a intrat în vigoare noua etichetă energetică, așa cum s-a stabilit la nivelul Uniunii Europene. Se menține eticheta energetică de la A la G, unde A este produsul cu cea mai bună performanță energetică, dar se modifică puțin forma de calcul a acesteia. Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, A+++ devine C, regula urmând să fie aplicată corespunzător. În aceste condiții, noile categorii de eficiență energetică A și B nu ar prea exista, lăsându-se loc pentru noile descoperiri științifice.

De aceea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis că este nevoie de modificarea Ghidului de finanțare pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice, pentru că „noile etichete introduse evidențiază mai bine eficiența energetică, iar, conform îndrumărilor publicate de Uniunea Europeană în legătură cu acest subiect, vechilor clase energetice de top – de la A până la A+++ – le corespund, din punct de vedere al consumului, noile clase C și D, aspecte, de altfel, confirmate și cu ocazia întâlnirii pe care AFM a avut-o cu reprezentanți ai Ministerului Energiei pe această temă”, se arată în Referatul de aprobare a proiectului de Ordin.

„Pentru a stabili coordonatele ghidului de finanțare, dar și pentru a avea o imagine cât mai clară asupra adaptării pieței de profil la noua legislație europeană, au fost studiate site-urile de internet ale marilor comercianți din domeniu, respectiv produsele pe care aceștia le comercializează. Cu această ocazie, s-a constatat că procesul de adaptare la noile clase energetice nu este finalizat, deși de la 1 martie 2021 toate produsele trebuie să evidențieze și consumul potrivit noilor clase energetice, existând în continuare produse pentru care nu a fost încă echivalată eficiența energetică. Mai mult, prețul produselor cărora le corespund clasele C și B actuale au un preț mai ridicat față de cel al echipamentelor cu clasele A – A+++ vechi, iar în ceea ce privește produsele din noua clasă A, acestea sunt destul de rare și au un preț și mai ridicat”, precizează același Referat.

În aceste condiții, Ministerul Mediului consideră că este cazul ca subvențiile pentru aceeași categorie de produs să fie diferențiate, astfel încât să reflecte eficența energetică de pe noile etichete.

Variante noi

Mai exact, voucherele de subvenționare, în noua variantă de etichetă energetică, pentru mașinile de spălat rufe vor avea valoarea de 300 de lei pentru clasa A, 250 de lei pentru clasa B și 200 de lei pentru clasa C.

Până acum, Ghidul de finanțare prevedea o subvenționare de 300 de lei pentru mașinile de spălat cu eficienţă energetică cel puţin A++; în noua variantă de etichetare, A++ devine D, care nu mai beneficiază de subvenționare, iar A+++ devine C, adică 200 de lei valoarea voucherului. În acest fel, subvenția scade cu 33%.

Aceleași schimbări se produc și în cazul frigiderilor, combinelor și lăzilor frigorifice. Inițial, valoarea voucherului a fost de 400 lei pentru eficienţă energetică cel puţin A++. Acum, se vor da 400 lei pentru noua clasă energetică A, 350 lei pentru clasa B și 300 de lei pentru clasa C.

Urmând același raționament, Ministerul Mediului vrea vouchere de 400 de lei pentru mașini de spălat vase noua clasă energetică A, 350 de lei pentru clasa B și 300 de lei pentru clasa C.

Marea problemă va apărea la televizore. Nici înainte nu existau multe mărci cu clasă energetică A, astfel că, în noile condiții de etichetare, clasa A va fi raritare. Consultând aceleași site-uri ale marilor retaileri, nu există televizoare care să se încadreze în condițiile de subvenționare stabilite de Ministerul Mediului, indiferent de costul televizorului. Cel mai probabil, nu vor fi cumpărate televizoare prin acest sistem de subvenționare.

De remarcat este fapul că se introduce subvenționarea mașinilor de spălat rufe cu uscător, pentru care valoarea voucherului este de 500 pentru aparate cu noua clasă energetică A. Descrescător, subvenția va fi de 450 de lei pentru mașini clasa B și 400 de lei pentru clasa C.

Aparatele de aer condiționat au scăpat, pentru că, pentru ele, nu s-au calculat noile categorii de eficiență energetică, astfel că rămân valabile voucherele stabilite prin actualul Ghid de finanțare, adică 400 de lei.

Cele mai câștigate sunt uscătoarele de rufe, unde se menține subvenția de 400 de lei pentru eficiență energetică A++ și se introduce o nouă categorie, A+++, pentru care valoarea voucherului crește la 500 de lei. De remarcat, noua etichetă energetică nu a ajuns la uscătoarele de rufe.

Nu se schimbă nimic nici în cazul aspiratoarelor cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an, unde subvenția se menține la 200 de lei, pentru laptopuri la 500 de lei și pentru tablete la 300 de lei.

Déjà vu negativ

Programul Rabla pentru Electrocasnice a cunoscut un succes notabil la primele ediții, ultima fiind un fisco răsunător. Anunțat cu mare fast în plină campanie electorală, programul urma să fie deschis cetățenilor pe 15 decembrie 2020. Cu câteva minute înainte de ora stabilită, totul a fost stopat „din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului”, anunța, la acea vreme, Administrația Fondului pentru Mediu care derulează programul.

Programul nu s-a mai reluat pentru că s-a intrat într-un nou an bugetar. Noul ministru al Mediului a promis că Programul Rabla pentru Electrocasnice va începe, pentru persoane fizice, la sfârșitul acestei luni.

Cel mai probabil, programul va fi amânat din nou. Nici până acum AFM nu a deschis sesiunea de înscriere a comercianților validați, condiție esențială pentru ca cetățenii să știe magazinele de unde pot cumpăra produsele. La ediția din decembrie 2020, Ministerul Mediului a fost foarte deranjat de faptul că FOCUS ENERGETIC a susținut că, după modul în care se derulează procedurile prealabile, nu se vor putea face înscrieri în program la data anunțată.

La cum se derulează procedurile prealabile și pentru noul program, sunt toate șansele să fie amânat din nou. FOCUS ENERGETIC a întrebat dacă se mențin comercianții validați în decembrie 2020, iar Ministerul Mediului a declarat că procedura se reia de la zero. Deci, cel mai probabil, o nouă amânare, pe lângă degringolada și devalorizarea subvențiilor pentru noile categorii de eficiență energetică.

din aceeasi categorie