Energia din surse regenerabile poate contribui semnificativ la asigurarea securității și independenței energetice, au susținut miniștrii Energiei din România și Moldova, prezenți la evenimentul Energy Expo 2025, cotat cel mai mare de profil din sud-estul Europei. Pe de altă parte, și interconectarea piețelor și a rețelelor este extrem de importantă, pentru că își aduce aportul la asigurarea securității energetice, dar și la prețuri cât mai competitive. Se pare România se preocupă de etapa următoare, stocarea energiei, concept care, acum câțiva ani, era de neatins. La expoziție, oferta era pentru toată lumea, de la cele mai puternice soluții de stocare, pentru parcuri întregi, până la cereri de capacități mici, de au trezit interesul și călugărilor.
„Trebuie să le arătăm oamenilor și beneficiile tranziției energetice, care trebuie făcută inteligent. În trilema energetică vorbim de securitate energetică, competitivate sau accesibilitate, adică energie mai ieftină, și energie curată, verde. În ultimii doi ani, ordinea priorităților nu am schimbat-o”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la deschiderea evenimentului Energy Expo 2025..
Acesta a susținut că România a făcut pași importanți în această direcție, cu investiții importante în energie regenerabilă. „Anul acesta ne așteptăm la încă 2.500 MW instalați, pentru ca, pe finalul anului, centrala pe gaz de la Iernut, cât și prima parte a centralei pe gaz de la Mintia să fie puse în funcțiune”, a spus Burduja.
Sebastian Burduja a ținut să atragă atenția că cel puțin ministerul pe care îl conduce a absorbit fondurile din PNRR, prin care ne-am angajat la crerea a 950 MW. „Deja 600 MW din surse regenerabile sunt gata, până la sfârșitul anului ne așteptăm la peste 1.000 MW instalați, iar în prima jumătate a anului viitor să depășim 1300 MW”, a spus ministrul. „Fiecare megawatt pus în funcțiune înseamnă energie mai sigură și mai ieftină și mai curată, dacă vorbim de energie verde”, a precizat demnitarul.
„La nivel european, am reușit să promovăm ideea că, fără interconexiuni nu este o piață unică. Acest lucru este și în interesul celor din Republica Moldova”, a adăugat Burduja. Potrivit acestuia, este nevoie de interconexiuni în centrul și estul Europei, pentru ca toți europenii că poate beneficia de energie cât mai ieftină.
„Cred că suntem într-un moment critic, într-un moment de inflexiune. Vremurile sunt tulburi”, susține Burduja care este de părere că toate măsurile luate până acum, toate investițiile demarate trebuie continuate.
Iar operatorilor de rețele, „pentru că tranziție energetică nu se poate fără transport și distribuție”, le-a comunicat că, împreună cu Banca de Dezvoltare a României lucrează la un instrument de tip împrumuturi subvenționate pentru opertorii de distribuție, prin care bani nerambursabili din fonduri europene să fie folosiți în acest scop.
Ministrul moldovean al Energiei cheamă firmele românești
„Republica Moldova nu mai consumă gaze rusești din 2022, când Gazprom a redus unilateral livrările de gaze. Autoritățile de la Chișinău au decis ca gazul care a rămas să treacă mai departe, pe malul stâng (n.r. – Transnistria)”, a spus ministrul moldonean al Energiei, Dorin Junghietu, prezent la eveniment. Decizia Gazprom a făcut ca structurile de la Chișinău să încheie contracte cu alte companii, din România și nu numai. „De atunci, Moldova cumpără gaze de pe piața liberă, din România și de pe piața europeană”, a precizat ministrul moldovean. „Cineva spunea: pe timp de criză, unii construiesc garduri, dar cei curajoși contruiesc poduri. Poduri și interconexiuni”, a arătat oficialul moldovean.
Potrivit lui Junghietu, criza de la începutul anului a afectat consumatorii, prețul la curent electric crescând cu 70%, dar, cu ajutorul partenerilor europeni, a fost atenuat efectul asupra populației. „În primul rând, cu suportul României. Suntem importatori de la Nuclearelectrica și de la Hidroelectrica. Pentru asta, mulțumim României și poporului român. Important este că, de la 1 ianuarie, nu mai consumăm curent electric făcut cu gaz rusesc”, a spus Dorin Junghietu.
Ministrul moldovean a declarat că se preconizează ca, până la sfârșitul anului, să fie finalizat interconectorul Vulcănești – Chișinău, astfel încât să fie eliminată posibilitatea ca Tiraspol să întrerupă furnizarea de elergie electrică, pentru că linia actuală trece pe acolo.
De altfel, planurile Moldovei în domeniul energetic sunt extrem de ambițioase, iar ministrul Energiei din Moldova a îndemnat firmele din România să participe la proiectele din această țară.
Proiecte de 315 milioane de euro pentru firme
„Subiectul zilei este schema de plafonare-compensare. De la 1 iulie, expiră schema și sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul”, a spus ministrul Burduja.
„Noi lucrăm pe mai multe scenarii și angajamentul este același – să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Mă gândesc însă și la mediul economic, pentru că energia este competitivitate. Astăzi lansăm poate cel mai important apel pentru mediul economic românesc, în valoare de 315 milioane de euro, pentru sprjinirea autoconsumului. Companiile românești care vor să investească în parcuri solare, centrale eoliene sau chiar microhidrocentrale vor putea să acceseze acești bani. În acest fel, având propriile capacități de producție de energie și de acoperire a consumului, vor fi afaceri mai reziliente, dar și facturi la energie mai mici. Prin astfel de măsuri, tratăm de fapt cauza, nu vom pune numai „pansamente” printr-o compensare de prețuri plătită de la buget și subvenționată de noi toți”, a completat ministrul român al Energiei.