Egiptul și-a ajustat obiectivul de energie regenerabilă pentru 2040, coborându-l de la 58% la 40%, a declarat ministrul Petrolului, Karim Badawi, subliniind dependența țării de gazele naturale ca o componentă crucială a mixului său energetic pentru următorii câțiva ani, scrie Egypt Today.
Înainte de a găzdui summitul climatic COP27 în 2022, Egiptul și-a stabilit un obiectiv ambițios de a atinge 42% de energie regenerabilă în mixul său până în 2035, mutând ulterior termenul țintă până în 2030.
În iunie 2024, fostul ministru al Electricității, Mohamed Shaker, a propus un plan și mai agresiv de a ridica această cifră la 58% până în 2040.
În timpul sesiunii de deschidere a Conferinței Mediteraneene pentru Energie 2024, Badawi a subliniat importanța colaborării în sectorul energetic, solicitând explorări și investiții sporite pentru a profita de vastele rezerve de gaze naturale ale Egiptului.
„Acesta este un mesaj pentru noi toți să lucrăm împreună pentru noi descoperiri și să atragem mai multe investiții prin explorare, cu scopul de a realiza noi descoperiri în regiune, care deține în special gaze naturale”, a menționat Badawi.
De la numirea sa din iulie, Badawi s-a întâlnit cu numeroase companii energetice internaționale, inclusiv cu Eni din Italia, care urmează să înceapă forarea de noi sonde în cel mai mare zăcământ de gaze din Egipt, Zohr, la începutul anului 2025.
Această dezvoltare își propune să susțină producția dintr-un câmp care, la apogeul său în 2019, a produs 3,2 miliarde de metri cubi pe zi (bcf/zi). Cu toate acestea, până la începutul lui 2024, producția a scăzut la 1,9 bcf/zi, ceea ce a determinat Egiptul să crească importurile de gaze și de gaze naturale lichefiate, pentru a opri penuria de energie.