Acasă Economie EDP vrea să investească 1,5 miliarde euro în proiecte de energie regenerabilă produsă din ocean

EDP vrea să investească 1,5 miliarde euro în proiecte de energie regenerabilă produsă din ocean

de A

EDP intenționează să investească 1,5 miliarde de euro în dezvoltarea de proiecte eoliene regenerabile în ocean până în 2025, consolidându-și angajamentul de a accelera tranziția energetică, inclusiv prin eoliene offshore. Săptămâna viitoare, grupul va participa la Conferința Oceanului promovată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a-și anunța strategia de investiții și angajamentele de sustenabilitate în acest segment.

Conform Planului Strategic al EDP prezentat în 2021, grupul va contribui cu 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini atingerea obiectivelor de creștere a capacității eoliene ale Ocean Winds (OW) – societatea mixtă deținută în proporție de 50/50 de EDPR și Engie – lider în industria platformelor plutitoare offshore.

Până în 2025 OW intenționează să adauge un total de 5 până la 7 GW energie din proiectele deja în exploatare sau în construcție și 5 până la 10 GW din proiectele în stadiu avansat de dezvoltare.

De la înființarea sa în 2020, OW a crescut de la 1,5 GW de proiecte în construcție și 4 GW în dezvoltare, la un portofoliu total de peste 11 GW, fiind acum prezent în șapte țări. Proiectele offshore ale OW reprezintă un motor al economiei albastre și sunt pe deplin aliniate cu angajamentele EDP în materie de sustenabilitate față de planetă, inclusiv prin promovarea cooperării strânse cu ecosistemele și comunitățile locale.

În prezent, capacitatea eoliană offshore instalată în lume este de aproximativ 40 GW și este de așteptat să ajungă la peste 200 GW până în 2030 și la peste 1500 GW până în 2050. 

Săptămâna viitoare, EDP va participa la Conferința Oceanului promovată de ONU – în perioada 27 iunie – 1 iulie la Lisabona – anunțând planurile sale de investiții în proiecte eoliene regenerabile în ocean, în conformitate cu obiectivul său de a elimina producția de cărbune până în 2025 și de a deveni 100% verde până în 2030.

”Întâlnirea va servi drept platformă pentru ca grupul să își consolideze rolul activ în promovarea sustenabilității oceanului într-un moment atât de critic, pentru a crește ambiția și a mobiliza eforturile colective în acest domeniu, având în vedere provocările cu care se confruntă planeta, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Conferința va oferi o oportunitate de a discuta despre proiecte inovatoare legate de ocean, cum ar fi Windfloat Atlantic, proiectul pionier plutitor offshore din Viana do Castelo – tehnologia care va avea probabil cea mai rapidă creștere în domeniul eolianului offshore”, anunță grupul.

Pentru a face un pas înainte în angajamentele sale față de ocean, EDP, EDP Renewables și Ocean Winds s-au alăturat recent celor nouă Principii pentru Oceanul Durabil, stabilite de Pactul Global al ONU (o inițiativă specială a Secretarului General al ONU dedicată mobilizării de sustenabilitate a companiilor) care oferă un cadru pentru practicarea afacerilor durabile în toate industriile și regiunile. Devenind semnatar, EDP Group recunoaște urgența și importanța globală a garantării unui ocean sănătos și își asumă angajamentul de a promova sustenabilitatea oceanului pentru generațiile actuale și viitoare.

„Este timpul pentru o acțiune coerentă și colectivă pentru a transforma lumea într-un loc mai bun pentru generațiile viitoare. EDP va continua să contribuie la această schimbare cu obiective ambițioase de tranziție energetică, inclusiv în domeniul eolian offshore și fotovoltaic plutitor. Pe lângă un potențial de afaceri ridicat, aceste segmente au beneficii clare economice și de mediu, pe care EDP le va promova în continuare, împreună cu sustenabilitatea oceanului, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și cu obiectivele stabilite în Acordul de la Paris”, spune Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al EDP.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezență în 26 de piețe din Europa, America de Nord, America de Sud și Asia. Are sediul central în Madrid, Spania și cu birouri regionale în Houston,  São Paulo și Singapore. Activele sale includ eoliene onshore, campuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) și tehnologii comeplementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei și hidrogen verde.

EDPR este o companie din  grupul EDP (Euronext: EDP), lider în tranziția energetică cu un focus pe decarbonizare. Pe lângă prezența sa puternică în energie regenerabilă (cu EDPR și operațiile hidro), EDP are o prezență puternică pe piețele din Portugalia, Spania și Brazilia, ce includ rețele electrice, soluții pentru consumatori și management energetic.

 

din aceeasi categorie