Acasă MediuDezvoltare Durabila E oficial! Groapa de gunoi Pata Rât de la Cluj s-a închis

E oficial! Groapa de gunoi Pata Rât de la Cluj s-a închis

de L M

Rampa de gunoi de la Pata Rât, de la Cluj Napoca, a doua ca mărime din România, a fost închisă printr-o investiţie de 53,6 milioane de lei, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe. A fost nevoie de mai mulți ani și mai multe termene pentru ca, ăn cele din urmă, autoritățile să anunțe finalizarea lucrărilor de ecologizare la această groapă de gunoi. De altfel, România a ajuns în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza vechilor gropi de gunoi, care trebuiau închise încă din 2011.

„Rampa de gunoi de la Pata Rât, veche de peste 70 de ani, a fost închisă şi ecologizată, astfel că a devenit istorie. A doua mare rampă de gunoi a României, după cea din Bucureşti, şi una dintre cele mai mari din Europa, întinsă pe 22 de hectare şi pe care era depozitată o cantitate de 2,9 milioane de metri cubi de deşeuri, nu mai poluează. Am reuşit să închidem rampa înainte de termenul care era martie 2020. Aici erau depozitate deşeuri din perioada comunistă, închiderea rampei de la Pata Rât fiind, de departe, cel mai complex şi mai dificil proiect derulat de CJ Cluj. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 53,6 de milioane de lei, majoritatea din fonduri europene”, a declarat preşedintele CJ Cluj într-o conferinţă de presă, informează Agerpres.

El a reamintit că forul pe care îl conduce şi-a asumat decizia de a închide toate rampele neconforme din judeţ, iar în 2018 au fost închise rampele de la Huedin, Gherla, Turda. „Rampa de la Pata Rât este singura monitorizată pentru îndeplinirea condiţiilor de mediu de către România”, a mai spus Alin Tişe.

La Pata Rât s-a înregistrat, în 2017, o alunecare de teren de 300 de metri, care punea în pericol centura de ocolire Vâlcele-Apahida a municipiului Cluj-Napoca, iar lichidul toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor s-a revărsat în Pârâul Zăpodie.

În judeţul Cluj mai sunt neconforme rampele de la Dej şi de la Câmpia Turzii. La Dej mai urmează doar recepţia lucrărilor de închidere, iar la Câmpia Turzii execuţia este în proporţie de 16%.

din aceeasi categorie