Acasă MediuDezvoltare Durabila Doar 5% din pădurile lumii sunt administrate responsabil

Doar 5% din pădurile lumii sunt administrate responsabil

de GM

În prezent, în România aproximativ 2,4 milioane hectare din pădurile României sunt certificate Forest Stewardship Council (FSC), ceea ce înseamnă că materia primă folosită în industria lemnului provine dintr-o pădure în care se aplică un management forestier responsabil, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a WWF România. Potrivit acestora, mai mult de 125 de milioane de hectare de pădure din întreaga lume sunt certificate conform standardelor FSC, echivalentul a aproximativ 5% dintre pădurile de producție de pe planetă.

La nivel global există 176.735.471 hectare de păduri care au primit 1.203 de certificate forestiere din 79 de țări. În Europa, suprafața totală certificată ajunge la 74.632.293 hectare, respectiv 42,23% din totalul certificat.

În România, suprafața forestieră totală certificată FSC este de 2.386.535 hectare, echivalentul a circa 37% din suprafața totală forestieră a României, care se ridică, la acest moment, la 6,4 milioane hectare.

„În efortul pentru stoparea exploatării neraţionale a pădurilor la nivel mondial au apărut sistemele de certificare în domeniul managementului forestier. Prin intermediul acestor sisteme care impun respectarea anumitor principii de gestionare a resurselor forestiere, se poate verifica /controla originea materiei prime folosite în industria lemnului. De fapt, este vorba de a „certifica” faptul că materia primă provine dintr-o pădure în care se aplică un management forestier responsabil”, spun oficialii WWF România.

WWF precizează că a oferit sprijin pentru dezvoltarea unui cadru legislativ, care va permite menținerea și îmbunătățirea valorilor ridicate de conservare pentru o dezvoltare durabilă a comunităților locale. În acest sens, a coordonat dezvoltarea ghidurilor naționale (în România, Bulgaria și Ucraina) pentru identificarea și managementul Pădurilor cu Valoare Ridicată de Conservare. A efectuat totodată evaluări în teren, contribuind la gestionarea corespunzătoare a peste 300.000 hectare de păduri cu valoare ridicată de conservare.

De asemenea, potrivit celui mai recent studiu de specialitate, întocmit de Asociația pentru Certificare Forestieră (ACF), unul din doi consumatori români au afirmat că aleg tipul de ambalaje cu inscripția FSC, în timp ce 73% dintre cei intervievați au declarat că știu ce înseamnă ambalaj “reciclabil”, 75% știu ce înseamnă ambalaj “din resurse regenerabile”, iar un sfert dintre aceștia confundă cei doi termeni.

Datele oficiale arată că în România se comercializează în prezent 81 de produse de import ambalate în recipiente cu simbolul FSC, dintre care 25 pe sortimentul de lactate. Printre magazinele care au la raft astfel de produse se găsesc: Lidl, Mega Image, Metro și Kaufland.

WWF România, parte a Programului regional Dunăre- Carpaţi, a fost fondat în anul 2006. Organizaţia are sediul în Bucureşti şi două filiale în ţară, la Braşov şi la Baia Mare. Obiectivele principale ale organizaţiei sunt conservarea, refacerea şi administrarea responsabilă a zonelor naturale din Munţii Carpaţi şi din lungul Dunării.

Proiectele derulate de WWF în România „ se luptă” cu dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu țin cont de impactul asupra mediului, în special în ariile protejate din Munții Carpați și de-a lungul Dunării. În paralel cu proiectele de conservare, WWF derulează campanii de informare asupra problemelor de mediu din România şi de la nivel global, asa cum este campania Earth Hour (Ora Pamântului).

din aceeasi categorie