Acasă MediuDezvoltare Durabila Divergențe de opinie Romsilva – Fordaq pe prețul lemnului de foc

Divergențe de opinie Romsilva – Fordaq pe prețul lemnului de foc

de L M

Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva respinge categoric acuzațiile lansate recent de Comunitatea forestierilor Fordaq în ceea ce privește presupuse influențări ale prețurilor masei lemnoase. O analiză făcută de forestieri arată că prețul lemnului de foc și al peleților s-a prăbușit față de prețurile record de acum 2 ani. Și asta din cauza Romsilva, care a vândut, prin licitație, lemnul din pădure la prețuri mari, ceea ce a făcut ca și lemnul pentru industrie să fie scump. Numai că iarna blândă, care a redus cererea de lemn de foc, și lemnul fasonat pus pe piață de Romsilva au redus foarte mult prețurile. În concluzie, forestierii ar dori ca Romsilva să fie un adevărat „regulator al pieței lemnului”, care să asigure „o aprovizionare fluentă și la prețuri stabile a populației și industriei lemnului”.

În aceste condiții, Romsilva a considerat că este nevoie să atragă atenția că afirmațiile Fordaq nu corespund realității. Regia care administrează pădurile statului susține că nu fluctuează oferta de lemn cu scopul de a-și atinge obiectivele economice, ceea ce ar avea și consecințe asupra prețului. În acest an, Romsilva a pus pe piață „volumele semnificativ mai mari, oferite la licitațiile de lemn fasonat”, având și stocuri de lemn semnificative în depozite, se arată într-un punct de vedere transmis către FOCUS ENERGETIC.

„Totodată afirmația potrivit căreia <volumul scăzut de lemn recoltat nu poate susține o revenire a activității în industria lemnului, mulți operatori economici semnalează o aprovizionare insuficientă, deși ar putea crește producția> este contrazisă de realitatea din piață, având în vedere că, în condițiile unui volum oferit semnificativ mai mare (40%), procentul de adjudecare a lemnului fasonat în anul 2024 este mai mic față de perioada similară a anului 2023”, precizează documentul.

Romsilva arată că, în cadrul licitațiile organizate în primele 7 luni ale lui 2024, s-a valorificat către operatori economici din industria lemnului un volum de lemn fasonat mai mare cu 29% față de aceeași perioadă a anului 2023. în condițiile în care prețurile de valorificare au fost mai mici cu circa 21%.

„Prin urmare, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a suplimentat volumul de lemn pus pe piață destinat consumatorilor de lemn industrial”, se arată în Punctul de vedere.

În aceste condiții, stocurile de lemn fasonat existente la nivelul unităților regiei la sfârșitul lunii iulie sunt semnificative: 1,03 milioane mc, din care 56% sortimente pentru industrie și 44% lemn de foc.

Romsilva precizează că, în ultimii doi ani, volumul de lemn valorificat prin vânzare directă către populaie a fost de circa 2 milioane de metri cubi anual. „Deci, nu au fost înregistrate fluctuații de la un an la altul și nu <a crescut brusc> determinând  prețurile scăzute la lemnul de foc care <nu au mai existat în piață de10 ani!> așa cum eronat susține Fordaq”, susține documentul.

Vânzare după lege

Regia arată că exploatarea masei lemnoase din pădure se face în baza Codului Silvic, Consiliul de Administație al RNP aprobând pentru anul 2024 recoltarea din pădurile statului pe care le adminstrează a 9,3 milioane mc masă lemnoasă, „cu respectarea prevederilor amenajamentelor silvice”. Tot Codul Silvic impune ca, începând cu anul 2023, cel puțin 50% din masa lemnoasă recoltată din fondul forestier proprietate publică a statului trebuie să fie valorificată ca lemn fasonat. În aceste condiții, CA al regiei a aprobat valorificarea, în anul 2024, ca „lemn fasonat”, a unui volum de 4,811 milioane mc, adică circa 52% din volumul ce urmează a fi pus în circuitul economic.

Un alt punct luat în analiză de Fordaq se referea la interdicția firmelor de a participa la licitațiile Romsilva dacă au reziliat alte contracte rezultate din licitații anterioare. Numărul acesta este destul de mare, în condițiile în care firmele, la licitațiile din toamna 2023, au plusat la prețuri foarte mari, care, în cele din urmă, s-au dovedit nesustenabile, piața lemnului fiind în scădere. În 2022, prețurile la lemnul de foc au crescut atât de mult încât Guvernul a venit cu un act normativ de plafonare a prețului, e drept, foarte prost scris, imposibil pe aplicat. Așa că, lemnele de foc au dispărut de pe piață.

„Prețurile de adjudecare a masei lemnoase pe picior rezultă în urma licitațiilor organizate în conformitate cu prevederile legale aplicabile, iar rezilierea contractelor nu poate fi asociată cu prețurile la lemnul de foc aprobate, conform competențelor, de către comitetele directoare ale unitățior din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și sunt consecința tendințelor și realităților actuale manifestate pe piața lemnului la nivel regional, național și chiar internațional”, se precizează în Punctul de vedere. Decizia Romsilva de a exclude de la licitații a celor celor care au reziliat contracte se bazează pe prevederile HG nr. 715/2017 privind valorificarea masei lemnoase din pădurile de stat

„În concluzie, programul de valorificare a masei lemnoase pentru anul în curs a fost stabilit în conformitate cu prevederile Codului Silvic și a amenajamentelor silvice în vigoare, iar oferta de sortimente industriale de lemn destinate operatorilor economici a fost în primele 7 luni ale anului mai mare cu circa 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, volumul de lemn valorificat prin vânzare directă, în principal către populație, precum și prețurile de valorificare nu au înregistrat fluctuații semnificative care să influențeze piața lemnului de foc. De asemenea, admiterea operatorilor economici la licitație și realizarea strategiei de valorificare lemnului de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se realizează în acord cu prevederile legislației aplicabile”, conchide documentul.

 

 

din aceeasi categorie