Acasă EconomieBanci & Asigurari Discriminarea distribuitorilor și a medicilor de familie

Discriminarea distribuitorilor și a medicilor de familie

de L M

Guvernul României discriminează distribuitorii de alimente și cabinetele de medicina familiei, excluzându-i de la finanțarea cu fonduri europene nerambursabile. Asociațiile de profil au decis să sesizeze Comisia pentru drepturile omului din Senat ca forul legislativ să îndrepte această situație. Comisia dezbate joi „Acces egal la dezvoltare economică pentru antreprenorii români”, iar distribuitorii și medicii de familie speră ca situația să se îndrepte, mai ales că, la nivelul Uniunii Europene, nu se face diferențe între tipurile de antreprenori când este vorba de susținere financiară.

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România și Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au adresat o sesizare Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senatul României cu privire la discriminarea distribuitorilor de bunuri de larg consum și a cabinetelor de medicina familiei din România prin excluderea de către Guvernul României de la eligibilitatea accesării programelor de finanțare nerambursabilă din fonduri europene, se arată într-un comunicat de presă al celor două organizații.

„Prin acest tip de discriminare se creează distorsiuni economice în piață din punct de vedere concurențial și se produc prejudicii grave de dezvoltare economică”, susține comunicatul, care invocă nerespectarea art. 45 din Constituția României conform căruia ”Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera iniţiativă şi exercitarea acestora în condiţiile legii sunt garantate.”

De altfel, Comisia senatorială a inițiat dezbaterea cu tema „Acces egal la dezvoltare economică pentru antreprenorii români”, următoarea ședință fiind stabilită pentru 22 aprilie 2021, la care sunt așteptați să participe și reprezentanți ai ministerelor economice.

Potrivit documentului, după aderarea României la UE, în majoritatea programelor de finanțare publică nerambursabilă distribuitorii de bunuri și cabinetele medicale individuale au fost excluși de la eligibilitate, „ultimul exemplu notoriu fiind OUG nr. 130/2020. Această Ordonanță, deși modificată și aprobată prin Lege 220/2020 în Parlament cu votul unanim, promulgă de Președintele Republicii și publicată în Monitorul Oficial al României încă din 30 octombrie anul trecut, încă nu a fost pusă în aplicare de Guvernul României fără nicio explicație publică”, se arată în comunicat.

În plus, în majoritatea statelor membre ale UE, guvernele au inițiat și implementat mai multe valuri de scheme de ajutor de stat pentru menținerea pe linia de plutire a antreprenorilor. Mai mult, sprijinul financiar a fost acordat fără a face discriminare între categorii de antreprenori, condiția esențială fiind ca aceștia să facă dovada contabilă că au pierderi financiare consistente ca urmare a efectelor pandemiei Covid – 19 și/sau a măsurilor de restricție impuse de autorități pentru prevenirea pandemiei.

„Nerespectarea principiilor europene privind acordarea ajutoarelor de stat plasează România pe poziția de unicul stat membru care, folosind o argumentare juridico-economică discriminatorie, aleatorie, poziționează operatori economici în concurență neloială atât în piața locală, cât și în cea unională”, precizează comunicatul.

„Chiar dacă demersul nostru de a discuta aspecte cu impact major în economia națională reprezintă o premieră pentru Comisia parlamentară, ne manifestăm încrederea că se vor alătura și alte asociații patronale și alți membri ai Parlamentului pentru a identifica soluții legislative care vizează accesul liber la dezvoltare economică pentru toți operatorii economici români, precum și accesul liber la fonduri nerambursabile pentru cabinetele de medicina familiei și distribuitorii/comercianții de alimente”, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie