Acasă EconomieIndustrie Mapamondul trăieşte pe datorie

Mapamondul trăieşte pe datorie

de A

Datoria mondială a atins un nivel record de 233.000 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2017, potrivit unei analize publicate de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar. De remarcat, produsul intern brut al lumii a ajuns abia la circa 79.000 miliarde dolari!

Cifra de 233.000 miliarde dolari include datoria totală a gospodăriilor, guvernelor, sectorului financiar şi companiilor din sectorul non-financiar. Datoria sectorului privat non-financiar a atins noi maxime în Canada, Franţa, Hong Kong, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia, informează Reuters, preluat de Agerpres.

În acelaşi timp însă, IIF subliniază că deşi datoria totală a crescut cu 16.000 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea 2017 comparativ cu sfârşitul lui 2016, raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut mondial a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv pe măsură ce economia mondială s-a extins. Potrivit IIF în prezent acest raport este de aproximativ 318%, cu trei punte procentuale sub maximul înregistrat în trimestrul al treilea din 2016.

„O combinaţie de factori care include o creştere globală sincronizată peste potenţial, creşterea inflaţiei în China şi Turcia precum şi eforturile de a împiedica o acumulare destabilizatoare de datorii în China şi Canada, au contribuit toate la acest declin”, se arată în raportul IIF.

Potrivit IIF, China, care a fost responsabilă pentru cea mai mare parte din noile datorii ale pieţelor emergente, a înregistrat o încetinire a ritmului de acumulare de noi datorii, astfel că anul trecut datoria sa a crescut cu doar două puncte procentuale până la 294% din PIB, în condiţiile în care în perioada 2012-2016 a înregistrat o creştere medie anuală de 17 puncte procentuale.

Analiştii IIF avertizează că povara datoriilor ar putea acţiona ca o frână în calea intenţiilor băncilor centrale de a majora dobânzile, având în vedere îngrijorările care există cu privire la capacitatea unor firme şi guverne puternic îndatorate de a-şi asigura serviciul datoriei. 

din aceeasi categorie