Acasă EconomieIndustrie Creşte cererea de spaţii de restaurante şi baruri cu terasă

Creşte cererea de spaţii de restaurante şi baruri cu terasă

de A

tigari bauturaLegea care interzice fumatul în spaţiile publice nu va avea pe termen lung un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi cluburilor din România, spun reprezentanţii Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară cu capital românesc.

Legea prin care se interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în unităţi sanitare, precum şi în cele de învăţământ, va intra în vigoare pe 16 martie.

“Legea antifumat va crea mici probleme pentru că sunt foarte dure normele de aplicare. Iniţial va fi un şoc şi consumul va fi afectat, dar apoi clienţii se vor obişnui. Estimăm că maxim 5% din restaurante şi cluburi vor fi afectate grav de această lege. Constatăm o uşoară creştere a cererii de spaţii cu terasă sau grădină, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Aceşti operatori vor trebui să ofere condiţiile aferente fumătorilor, care probabil vor reveni în locaţii după câteva luni de absenţă, de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor şi barurilor, decât asupra restaurantelor. Clienţii vin la restaurant ca să mănânce, nu ca să fumeze”, spune Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.

Potrivit acestuia, pe de altă parte, un alt efect al legii antifumat este că au crescut cererile de spaţii de la companii care doresc să deschidă aşa numitele cluburi private de cigars şi trabucuri, destul de des întâlnite în străinătate, în care nu poţi să intri decât dacă esti membru.

“Aceste cluburi reunesc oameni care împărtăşesc aceeaşi pasiune şi nu de puţine ori aici se discută afaceri“, mai afirmă Eduard Uzunov.

Aproximativ 5 milioane de români fumează, iar România nu era printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte legiferarea fumatului în spaţiile publice. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spatiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. În martie 2004, Irlanda a fost prima ţară din lume care a interzis fumatul la locul de muncă.

În Austria, începând cu ianuarie 2009, toate restaurantele şi barurile aflate în spaţii de peste 50 mp au fost obligate să introducă spaţii pentru fumători şi spaţii pentru nefumători. Dacă localul are sub 50 mp, proprietarul poate alege dacă să fie pentru fumători sau pentru nefumători. În Belgia, începând cu iulie 2011, fumatul este interzis în restaurante, cafenele, baruri, cluburi şi cazinouri, cu excepţia încăperilor desemnate şi amenajate special în acest scop, cu ventilaţie corespunzătoare.

Localurile din Franţa trebuie să îndeplinească criterii stricte pentru a permite fumatul (ventilaţie adecvată, încăperi separate cu uşi automate), însă multe dintre ele nu respectă regulile. Grecia are cel mai mare procent de fumători din întreaga Uniune Europeană (40%), însă a impus reguli stricte la sfârşitul lui 2010 care interzic fumatul în localuri, reguli ce nu sunt respectate peste tot.

Compania Regatta Real Estate a fost înfiinţată în 1993, iar oferta sa include terenuri şi proprietăţi (rezidenţiale, comerciale, industriale etc.), studii de fezabilitate, evaluări, marketing şi promovare şi servicii în domeniul arhitecturii şi amenajărilor interioare.

din aceeasi categorie