Acasă Stiri InterneGaze Coridoare ecologice la Delgaz Grid

Coridoare ecologice la Delgaz Grid

de M G

Delgaz Grid a amenajat, anul trecut, 60 de hectare de coridoare ecologice pe traseul a circa 20 de km de linie de înaltă tensiune, pentru acest an propunându-şi amenajarea a încă 185 de hectare, pentru ca, până în 2030, să ajungă la 1.200 de ha, pe traseul a 370 km de linii electrice de înaltă tensiune, informează compania, printr-un comunicat.

„Alături de partenerii de la Universitatea „Ştefan Cel Mare” Suceava, anul trecut a fost implementat conceptul „Ecological Corridor Management (ECM)” pe o suprafaţă de 60 de hectare, aferente a aproximativ 20 de km de traseu de linie. De asemenea, 200 de hectare au fost mapate şi sunt pregătite pentru implementarea proiectului, având ca obiectiv creşterea biodiversităţii florei şi faunei sub liniile aeriene de înaltă tensiune. Pentru anul în curs compania şi-a propus amenajarea a circa 185 hectare de coridoare ecologice, din care pe aproximativ 100 de hectare lucrările sunt în plină desfăşurare. Tot pentru 2024 este vizată maparea a încă 150 hectare de coridoare. Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, şi-a propus ca până în 2030 să ajungă la circa 1.200 de hectare de coridoare verzi de-a lungul a 370 de km de reţele electrice aeriene de înaltă tensiune ce traversează terenuri forestiere în cele şase judeţe din Moldova în care Delgaz Grid activează pe zona de electricitate (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui)”, se menţionează în comunicat.

Modelul tradiţional de asigurare a funcţionării în siguranţă a liniilor electrice în zonele împădurite este de asigurare a unor culoare de trecere prin eliminarea totală a vegetaţiei de sub acestea şi din zona limitrofă. Gestionarea ecologică a traseelor liniilor electrice presupune ca numai vegetaţia care reprezintă o ameninţare directă pentru liniile electrice să fie eliminată. Copacii, tufişurile şi arbuştii cu creştere lentă sunt păstraţi cât mai mult posibil. Crengile tăiate sunt lăsate pe pământ, creând oportunităţi importante pentru cuibăritul păsărilor. Acest lucru contribuie la creşterea biodiversităţii florei şi faunei sub linii.

Compania colaborează în cadrul proiectului cu administratorii fondului forestier, universităţi, ONG-uri din România, dar şi cu Institutul European pentru Managementul Coridoarelor Ecologice din Germania.

Grupul E.ON a fost prima companie energetică din lume care şi-a declarat sprijinul pentru Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu în refacerea ecosistemelor pentru protecţia climei şi biodiversitate.

„Fiind cel mai mare operator de reţele de distribuţie a energiei electrice din Europa, E.ON va crea, de la Marea Neagră până în Suedia, biotopuri importante sub cei 13.000 de kilometri de linii de înaltă tensiune din zonele forestiere. Aceasta corespunde unei suprafeţe de aproximativ 70.000 de hectare sau aproape 100.000 de terenuri de fotbal. Prin gestionarea coridoarelor ecologice, nu numai că garantăm securitatea alimentării pentru clienţii noştri, ci aducem şi o contribuţie importantă la protejarea ecosistemelor în întreaga Europă”, se mai arată în comunicat.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.