Acasă EconomieIndustrie Complexul Energetic Hunedoara riscă să intre în colaps

Complexul Energetic Hunedoara riscă să intre în colaps

de A

Complex-Energetic HunedoaraConducerea Complexului Energetic Hunedoara trage un semnal de alarmă privind situaţia financiară şi economică gravă în care se află societatea. Ştefan Adrian Jurca, în numele Sindicatului ”Noroc Bun”, s-a opus intrării în insolvenţă a societăţii, iar în urma demersurilor acestuia instanța a stabilit ca termen de judecată data de 27 decembrie 2016. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, care ar vrea ca producătorul de energie să intre în insolvență, precizează însă că data este foarte înaintată și echivalează cu ”colapsul companiei”.

Dosarul nr. 5277/97/2016 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara pe 29 noiembrie 2016, termenul de judecată acordat fiind 12 decembrie 2016. ”La acest termen, urmare cererii de intervenţie a Sindicatului Noroc Bun, prin Jurca Ştefan Adrian, s-a acordat un nou termen, la data de 14.12.2016. Prin cererea sa, Jurca Ştefan Adrian, în numele Sindicatului Noroc Bun, se opune intrării în insolvenţă a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara fără a prezenta argumente legale şi temeinice”, menționează Complexul Energetic Hunedoara într-un comunicat.

Potrivit acestuia, lipsa unor argumente şi a unei analize temeinice califică demersul lui Jurca ”mai degrabă ca pe un act de orgoliu îndreptat împotriva societăţii, mai ales că face referiri directe la faptul că prin cererea S CEH SA de intrare în insolvenţă s-ar dori menţinerea în funcţie a actualei conduceri”.

Producătorul de energie subliniază însă că această idee este nefondată deoarece societatea a solicitat menținerea dreptului de administrare şi nu a unei anumite echipe de conducere.

Luni, 19 decembrie, ”în ciuda faptului că instanţa a respins ca inadmisibilă cererea de intervenţie a Sindicatului Noroc Bun”, în urma demersurilor acestuia a fost stabilit un nou termen de judecată la data de 27 decembrie 2016.

”Având în vedere faptul că situaţia financiară şi economică a societăţii se agravează cu fiecare zi în care lipsa de lichidităţi face imposibilă achiziţionarea materiilor prime şi materialelor de strictă necesitate şi fără de care societatea nu va mai putea continua să extragă cărbune, să producă energie electrică şi să furnizeze agentul termic necesar încălzirii populaţiei în Valea Jiului şi Municipiul Deva, termenul de 27.12.2016 echivalează cu colapsul societății”, spune conducerea CEH.

În acest context, a fost depusă o cerere de preschimbare a termenului, ”care poate reprezenta ultima şansă pentru oferirea protecţiei insolvenţei atât societăţii Complexul Energetic Hunedoara cât şi salariaţilor ei”.

Producătorul de energie Complexul Energetic Hunedoara (CEH), ieşit a doua oară din insolvenţă, a avut pierderi de 181,9 milioane lei în primele nouă luni, mai mici cu 30% faţă de pierderile raportate în perioada similară a anului trecut, de 259,2 milioane lei, însă şi afacerile s-au redus cu 27%, la 291,5 milioane de lei.

De asemenea, CEH a livrat în primele nouă luni ale acestui an o cantitate de 984.687 MWh energie electrică, mai puţin cu aproape 24% faţă de perioada similară din 2015, de 1,28 milioane MWh.

Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis în noiembrie să anuleze decizia Tribunalului Hunedoara prin care, în luna iunie a acestui an, a fost deschisă procedura în acest sens. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Conform tabelului de creanţe întocmit de administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la 1,43 miliarde lei.

Compania de stat a precizat, într-un comunicat luna trecută, că ieşirea din insolvenţă a societăţii nu se datorează îmbunătăţirii situaţiei economice şi financiare, lucru care va genera probleme majore în activitatea curentă.

Producătorul de energie a avertizat că riscă executarea conturilor de către creditori, iar posibila oprire a activităţii societăţii va conduce implicit şi la sistarea furnizării agentului termic necesar încălzirii populaţiei.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat a doua oară în insolvență în insolvenţă, după ce Tribunalul Hunedoara a dispus, în 23 iunie, deschiderea procedurii în acest sens, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnată Casa de Insolvenţă GMC. Decizia instanţei a fost executorie, dar nu a fost definitivă fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în jur de 6.000 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

din aceeasi categorie