Acasă MediuDezvoltare Durabila Compensații pentru pădurile din ariile protejate

Compensații pentru pădurile din ariile protejate

de L M

Ministerul Mediului anunță că Guvernul a alocat ceva bani pentru plata compensațiilor pe care proprietarii de păduri din arii protejate ar fi trebuit să-i primească de mai mulți ani. În acest fel, se urmărește acoperirea pagubele înregistrate de proprietari pentru că nu pot beneficia de lemnul din propriile păduri. În plus, Guvernul a alocat și aproape 9 milioane de lei pentru plata pazei pădurilor mai mici de 30 de hectare.

Au fost aprobate compensațiile pentru proprietarii de păduri din arii protejate, în valoare de 134 milioane lei. Vor fi astfel achitate sumele restante pentru perioada 2017-2019, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe pagina sa de Facebook. „Prin această măsură, ne asigură că toți proprietarii păstrează intacte pădurile valoroase din arii protejate”, susține ministerul. De remarcat, pentru anul 2020 nu se pune problema achitării compensațiilor. Oricum, este un pas înainte.

„Avem o veste bună și pentru proprietarii de păduri mici, cu o suprafață de sub 30 de hectare. Guvernul a achitat 8,8 milioane de lei în vederea asigurării pazei acestora pentru anul 2020. În această situație, privind subvențiile pentru paza pădurilor și sprijinul proprietarilor privați de păduri aflate în arii protejate, sunt peste 350.000 de persoane. Aceștia trebuie însă să aibă în vedere faptul că pe lângă beneficii trebuie să își asume responsabilitatea administrării corecte a pădurilor pe care le dețin”, se mai arată în postarea Ministerului Mediului.

Compensații cu întârziere

Potrivit HG nr. 447/2017 prin care s-au aprobat Normele metodologice de acordare, utilizare și control al compensațiilor reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, datorită funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamente silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă, programul de compensare ar fi trebuit să se deruleze în perioada 2017-2020.

Această schemă de ajutor stat, notificată și la Bruxelles, avea un buget maxim stabilit la 285 milioane de lei pentru cei patru ani, din care 19 milioane de lei în 2017. La sfârșitul anului 2019, schema a fost prelungită până în la 31 decembrie 2022, pentru că, oricum, nu se făcuse mare lucru.

Suprafața aproximativă ce ar beneficia de compensații a fost estimată la 216.000 ha, din care 31.000 ha situate în tipul funcțional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha; 85.000 ha situate în tipul funcțional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha. Sumele, chiar și la momentul stabilitii lor, erau nemotivante, având în vedere prețurile practicate pe piață. În pădurile funcționale T1, protecția este integrală, iar tăierile sunt interzise; în pădurile T2, sunt permise tăierile de conservare.

 

din aceeasi categorie