Acasă MediuDezvoltare Durabila Compania Naţională a Uraniului şi-a dublat profitul, la 7 mil.lei

Compania Naţională a Uraniului şi-a dublat profitul, la 7 mil.lei

de GM

uraniu CNUCompania Naţională a Uraniului (CNU), singurul producător de uraniu din România, şi-a dublat anul trecut profitul net, la 7 milioane lei, faţă de anul anterior, când a realizat un rezultat net de 3,46 milioane lei. CNU a avut anul trecut venituri de aproximativ 200 milioane lei, în creştere sesizabilă faţă de cele din anul 2012, când s-au ridicat la 165,7 milioane lei.

De asemenea, compania de stat şi-a alocat 8,2 milioane lei pentru investiţii în acest an, adică exact cât profitul estimat pentru anul în curs. Este vorba, în cea mai mare parte, de investiţii de mediu, a declarat pentru Focus-Energetic.ro directorul general al companiei, Ioan Moraru. Societatea de stat estimează totodată venituri totale de 179,6 milioane lei, care sunt în cea mai mare parte venituri din exploatare.

„Investiţiile din acest an vizează în principal un proiect la instalaţiile de preparare şi rafinare a minereului de uraniu de la Feldioara, unde vom face o a doua conductă de evacuare a apelor uzate provenită din instalaţiile de depoluare. Sunt investiţii de mediu, este obligatoriu să ai două astfel de conducte. O sumă mai mică va fi alocată totodată achiziţiei de vagoneţi”, a declarat directorul general al companiei, pentru Focus-Energetic.ro.

Acesta menţionează că investiţia totală în conducta de evacuare a apelor uzate se ridică la 16 milioane lei.

„Vom demara aceasta investiţie în acest an şi o vom pune în funcţiune anul viitor. Mai trebuie să obţinem câteva avize”, a adăugat şeful CNU.

Câştigul mediu lunar pe salariat a fost stabilit la 3.346 lei.

Compania Naţională a Uraniului SA este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă. În fiecare an, cele două reactoare de la Cernavodă consumă 4.800 fascicule de uraniu. Un reactor are 380 de canale cu câte 12 fascicule pe fiecare canal.

CNU se află în portofoliul Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie, şi a fost înfiinţată în 1997. Compania are în administrare resursele minerale de uraniu din România şi numără aproape 1.500 de angajaţi. CNU în teritoriu patru unităţi direct subordonate: Sucursala Feldioara, Sucursala Suceava, punctul de lucru sector Oraviţa și punctul de lucru sector Ştei.

din aceeasi categorie