Acasă MediuDezvoltare Durabila Coaliția Natura 2000 și administrarea ariilor protejate

Coaliția Natura 2000 și administrarea ariilor protejate

de L M

Coaliția Natura 2000 bagă bani în studii și acțiuni care vizează modificarea și completarea legislației privind ariile protejate. În condițiile în care Parlamentul European a luat decizia ca 30% din teritoriile statelor membre să fie acoperite de arii protejate, este cu atât mai importantă o legislație corectă și coerentă, mai ales că cea actuală are destule lacune.

Proiectul „Guvernanță participativă prin implicarea societății civile în protecția naturii din România” a fost demarat de către Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Asociația Pro Democrația Club Brașov. Sprijinul financiar este asigurat de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul urmează să se deruleze pe o perioadă de trei ani și dispune de un buget de 260.000 de euro.

„Proiectul își propune ca toate părțile să conlucreze pentru păstrarea patrimoniului natural. De aceea, consider că este necesară modificarea actelor normative cu impact asupra ariilor protejate”, a declarat Dan Trifu, președintele Federației Coaliția Natura 2000, joi, într-o conferință de presă.

Scopul declarat al proiectului este de a îmbunătăți politicile publice și legislația de mediu „prin acțiuni de watchadog, advocacy” și prin valorificarea opiilor tehnice ale experților din cadrul Coaliției. „Ne propunem astfel să creștem gradul de implicare a societății civile pentru a îndrepta erorile, defectele, inadvertențele și deficiențele din legislația de mediu și pentru a contribui la un sistem de guvernanță a ariilor protejate eficient, eficace, delegat și participativ”, susține Coaliția.

Domeniul ariilor protejate capătă o importanță din ce în ce mai mare după ce, în urmă cu câteva zile, Parlamentul European a decis că este nevoie de creșterea suprafeței ariilor aprotejate la 30% din suprafața statelor membre. Decizia are implicații economice și sociale semnificative.

Lumea ariilor protejate a fost puternic modificată după ce a fost schimbat modul de administrare a acestora; managementul privat, prin custozi, a fost schimbat cu unul de stat, realizat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Se pare că nu a fost „biletul câștigător”, pentru că ANANP nu are destui angajați care să facă acest management, iar multe arii protejate au rămas tot neadmnistrate.

Daniela Drăcea, directorul Direcției Biodiversitate din Ministerul Mediului, a declarat că OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice va fi modificată. „La nivelul ministerului a fost constituit un grup de lucru în acest scop, ce va fi convocat în perioada imediat următoare, probabil în ultima săptămână din iunie. Am transmis deja la Comisia Europeană un prim draft privind OUG nr. 57, unde am primit observații”, a spus Drăcea, care a ținut să precizeze că „ este legislație transpusă la momentul 2007. Vrem un act normativ care să fie implementat în mod corespunzător”, a completat directorul din Ministerul Mediului, care preconizează ca modificarea OUG nr. 57 să fie oficială până la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie.

De fapt, experții din cadrul Coaliției Natura 2000 vor ca, în prima fază, legislația să fie modificată, astfel încât managementul ariilor protejate să fie scoase din nou la licitației, iar cele care nu-și găsesc custozi să rămână în administrarea ANANP.

din aceeasi categorie