Acasă EconomieIndustrie CNADNR face licitaţie pentru primul drum expres

CNADNR face licitaţie pentru primul drum expres

de A

drum expres Ploiesti BacauCNADNR a anunţat că a transmis spre validare Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) documentațiile de atribuire pentru demararea licitaţiilor privind realizarea studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză ce va lega Ploieștiul de Bacău (Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău), pe care iniţial autorităţile îl gândiseră ca autostradă. Compania va organiza trei licitaţii pentru drumul expres, aferente porţiunilor: Ploiești – Buzău, Buzău – Focșani şi Focșani –Bacău.

„În perioada imediat următoare, ANAP va finaliza procesul de verificare a documentațiilor de atribuire, urmând ca CNADNR să publice, în maxim 3 zile, anunțurile de participare în Sistemul Electronic de Aciziții Publice (SEAP)”, a anunţat CNADNR.

În luna martie 2015, Compania de Autostrăzi a anulat o licitaţie pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru o posibilă autostradă Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău, studiu necesar pentru demararea ulterioară a lucrarilor. Însă la câteva luni după, prin Master Planul general de Transport s-a stabilit definitiv că pe această rută se va face un drum expres.

Drumul expres Bucureşti-A3-Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău face parte din culoarul paneuropean IX. Iniţial, drumul Bucureşti-A3-Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău a fost prins în categoria de autostradă, însă, ulterior, s-a ales varianta de construire a mai multor drumuri expres.

Reprezentanţii Ministerului Transporturi au argumentat că s-a optat pentru drum expres ca soluţie rutieră datorită costurilor mai reduse, cu aproximativ 25% faţă de autostradă, dar şi posibilitatea extinderii viitoare la nivel de autostradă.

Varianta finală a Master Planului General de Transport prevede că două drumuri expres vor conecta Focşaniul de Bucureşti şi Constanţa până în 2020.

De asemenea, CNADNR a semnat vineri, 30 septembrie, contractul de servicii „Supervizarea construcției variantei de ocolire a municipiului Satu Mare”.

Finanțarea acestui contract este din fonduri europene (POIM) 75% și de la Guvernul României 25%, valoarea totală a contractului fiind de 2,83 milioane lei fără TVA.

Durata contractului este de 51 luni și a fost atribuit prin licitație deschisă firmei SC Consitrans SRL.

din aceeasi categorie