Acasă Stiri ExterneAfrica Cerere slabă de petrol

Cerere slabă de petrol

de M G

Csonda 2ererea scăzută de ţiţei, care a dus la un declin semnificativ al preţurilor, ar putea persista, deoarece stocurile de petrol rămân la un nivel ridicat, se arată în raportul lunar al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Există temeri că rafinăriile din SUA şi Europa şi-ar putea reduce ratele de procesare, deoarece profiturile sunt în scădere, în urma perioadei prelungite de declin al preţurilor, avertizează OPEC. Marjele de rafinare s-au înrăutăţit în timpul lunii iunie, din cauza stocurilor semnificative, afectate de cererea redusă, se arată în raportul OPEC.

Totuşi, Cartelul apreciază că o reechilibrare a pieţelor globale ar putea avea loc spre sfârşitul acestui an. În iulie, producţia statelor membre OPEC a crescut cu 46.400 barili pe zi, la 33,106 milioane de barili pe zi. În datele OPEC este inclus acum şi Gabonul, care a devenit, de la 1 iulie, al 14-lea stat membru.

Producţia de ţiţei a Arabiei Saudite, cel mai mare membru al OPEC, a fost stabilă în iulie, la 10,477 milioane de barili pe zi.

O reuniune informală a statelor membre OPEC ar urma să aibă loc în 26-28 septembrie în Algeria, unde se va desfăşura Forumul internaţional energetic, care grupează producătorii şi consumatorii, se arată în declaraţia Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol.

Unii oficiali OPEC au declarat că, la reuniunea din Algeria, ar putea fi discutată o îngheţare globală a producţiei de ţiţei, dacă preţul va scădea.

Iranul, stat membru al OPEC, se opune îngheţării producţiei, deoarece vrea să-şi majoreze producţia la nivelul înregistrat înainte de impunerea sancţiunilor occidentale.

După ce la mijlocul anului 2014 preţul petrolului atinsese aproximativ 115 dolari/baril, la începutul acestui an ajunsese la circa 25 dolari/baril, pentru ca acum “să se învârtă” în intervalul 40 – 45 dolari/baril.

din aceeasi categorie