Indiferent de zona in care locuiesti, ai nevoie de confort si de armonie in fiecare anotimp, iar gradul de dezvoltare pe care l-a atins tehnologia iti permite sa gasesti solutia potrivita pentru fiecare spatiu. Astfel, chiar daca te afli intr-o zona care nu e deservita de gaze naturale sau electricitate, poti opta pentru o centrala pe GPL. Noile modele, fabricate de firme de prestigiu pe plan international, functioneaza impecabil, astfel incat vei fi recunoscator pe termen lung pentru alegerea facuta.
Cum functioneaza si cat consuma o centrala GPL?
Gazul petrolifer lichefiat (GPL) reprezinta solutia ideala pentru furnizarea caldurii si a apei calde in locuintele care nu sunt racordate la un sistem de distributie a gazului metan. Aceste echipamente moderne functioneaza in condensare si sunt prevazute cu functii multiple, care sporesc confortul si le fac usor de folosit: functia auto, functia apa calda menajera sau functia siguranta. De asemenea, pot fi conectate cu succes la internet si controlate prin intermediul unor dispozitive inteligente.
Atunci cand cumperi o astfel de instalatie, este important sa alegi un model care sa permita si utilizarea drept centrala pe gaz metan, in cazul in care la un moment dat te vei conecta la retea.
O centrala GPL are eficienta de pana la 109%, asigurand astfel un consum scazut de combustibil gazos, important intr-o perioada in care preturile nu sunt stabile. Consumul poate fi influentat de componenta amestecului de gaz petrolifer lichefiat, deoarece procentele diferite de butan si propan modifica puterea calorica de ardere.
Avantajele si dezavantajele folosirii unui model de centrala GPL
Printre cele mai importante beneficii ale montarii unor astfel de centrale termice se numara urmatoarele:
- la fel ca centralele pe combustibil solid, precum lemn, peleti sau carbune, reprezinta varianta potrivita pentru incalzirea oricarei locuinte, indiferent in ce zona ar fi situata;
- sunt mai usor de gestionat decat celelalte variante care folosesc combustibil solid;
- sunt mai prietenoase cu natura, impactul asupra mediului inconjurator fiind mult diminuat, comparabil cu instalatiile pe baza de lemn ori carbune;
- in cazul majoritatii modelelor de centrala GPL, se poate face usor trecerea la reteaua de gaze naturale;
- toate operatiunile care tin de aprovizionarea cu butelii, dezinstalarea celei vechi si instalarea celei noi sunt facute de catre o firma specializata. Astfel, totul devine mult mai simplu in comparatie cu o centrala pe lemne, pentru care materia prima trebuie cumparata, transportata, depozitata, sectionata si, de asemenea, este necesar sa fie curatata periodic cenusa.
Dezavantajele sunt mai putine la numar si nu la fel de semnificative. Unul dintre ele se refera la faptul ca este nevoie de o depozitare speciala a buteliilor, astfel incat instalatiile de acest tip nu pot fi montate intr-un apartament standard. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca este nevoie de realizarea unor revizii periodice, de doua ori pe an, ceea ce determina cresterea costurilor de intretinere.
In magazinul online QuickShop.ro gasesti zeci de modele de centrala GPL, produse de firme recunoscute la nivel international pentru calitatea oferita, precum Ariston sau Viessmann. Cu puterea cuprinsa intre 24 si 35 de kilowati, pot sa ofere cu succes caldura si apa calda, garantand confortul unor spatii de dimensiuni diferite.