Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Centrală electrică românească în Iran

Centrală electrică românească în Iran

de A

energie-stilpInvestitori români au semnat un acord preliminar cu Iranul pentru construirea unei centrale electrice de 1.000 MW în vestul teritoriului iranian, în apropierea frontierei cu Irakul, relatează agenţia de ştiri IRNA, citată de postul Press TV. Însă numele companiei româneşti care va finanţa şi va construi această centrală nu apare în nicio relatare a presei locale.

Acordul a fost semnat în timpul recentei vizite efectuate de ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în ţări est-europene.

„Una dintre realizările vizitei a fost semnarea memorandumului de înţelegere de către investitori iranieni şi români pentru construirea unei centrale electrice de 1.000 de megawaţi în localitatea Mehran”, a declarat Mohammad Azadi, un membru al delegaţiei iraniene care a vizitat Europa de Est.

Proiectul, semnat de compania iraniană Pichak Sanat Ilam cu investitori români, prevede investiţii de până la 700 de milioane de dolari, 70% oferite de români şi restul de Iran.

Centrala electrică va fi construită în orăşelul iranian Mehran, situat în vestul ţării, foarte aproape de graniţa cu Irakul. Energia produsă ar urma să fie exportată în Irak.

Proiectul va fi demarat în următoarele două luni, iar centrala electrică va deveni operaţională peste trei ani.

Iranul exportă în prezent electricitate către Irak, la o putere orară de 1.500 MW, iar aceasta va creşte la 2.000 MW. De altfel, iranienii au în plan şi construcţia unei centrale pe gaze, în ciclu combinat, în oraşul irakian Basra, cu o capacitate de 3.000 MW, un proiect de 2,5 miliarde de dolari, pentru care se vor construi inclusiv conducte de transport al gazului.

Asta în ciuda faptului că Irakul a strâns deja datorii de un miliard de dolari către Iran, în contul energiei electrice livrate dar neplătite, iar cele două state caută acum un sistem prin care să se stingă sau să se compenseze această datorie.

din aceeasi categorie