Acasă Stiri InterneGaze Cea mai mare sondă la Petrom

Cea mai mare sondă la Petrom

de GM

Petrom a început exploatarea de probă a unei sonde în zona Olteniei, producţia zilnică ridicându-se la circa 430.000 mc de gaze şi 58 tone de condensat şi reprezintă circa 3% din producţia zilnică de gaze a Petrom. La acest moment, sonda 4539 Totea este cea mai mare sondă onshore de gaze şi condensat din România în ceea ce priveşte volumul producţiei. Evaluarea zăcământului ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani, se arată într-un comunicat al Petrom.

„Am început exploatarea de probă într-un timp record şi în prezent pregătim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi şi pentru România, având în vedere potenţialul zăcământului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul României din ultimii şase ani”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

Forajul sondei a fost finalizat în prima jumătate a acestui an, în regiunea Olteniei, la o adâncime de 3.600 m, în urma unui program de explorare seismică 3D. Rezultatele înregistrate în timpul probelor de producţie au indicat faptul că acesta ar putea fi un zăcământ semnificativ, dimensiunea acumulării urmând a fi determinată prin evaluare. Sonda a fost pusă în producţie la numai 100 de zile de la descoperire prin utilizarea unei instalaţii de producţie modulară, care permite operatorului să înceapă producţia în timp ce se lucrează încă la planul de dezvoltare a zăcământului şi la construcţia instalaţiilor permanente.

Producţia experimentală este estimată să înceapă în luna decembrie 2011 şi va dura circa 6 – 12 luni.

În prezent, Petrom planifică forajul a două sonde de evaluare, care vor furniza date suplimentare pentru evaluarea zăcământului. Pe baza rezultatelor obţinute se vor considera eventuale foraje suplimentare de dezvoltare.

„La nivel mondial, hidrocarburile vor continua să reprezinte peste 50% în ponderea surselor de energie pe termen lung. Pentru a asigura o producţie sustenabilă de hidrocarburi în România, ne concentrăm asupra maximizării producţiei din zăcămintele mature – care au o pondere mare în portofoliul nostru, dar şi asupra activităţilor de explorare. Investiţiile noastre pentru activităţile de explorare şi producţie reprezintă anual circa 70% din bugetul de investiţii al Petrom”, a adăugat Johann Pleininger.

din aceeasi categorie