„Sunt analizate două soluții, care au ca efect lichidarea tuturor datoriilor și penalităților (n.r. – ale Radet către Elcen): transferul unei părți din Electrocentrale (Elcen) Bucureşti către Primăria Generală sau falimentul RADET – ceea ce presupune că infrastructura rămâne în proprietatea Primăriei – și constituirea unui RADET 2, fără datorii”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea, la forumul ”Energia Termică – strategii pentru România”, organizat de Grupul de presă Intact, la Palatul Parlamentului. Practic, cea mai bună soluţie pentru bucureşteni ar fi falimentul RADET. De altfel, cu aceleaşi probleme s-au confruntat şi „radeţii” din Piteşti, Galaţi şi Suceava. Soluţia aleasă de autorităţile locale a fost identică: falimentul regiilor de termoficare şi înfiinţarea de noi societăţi, cu acelaşi obiect de activitate. Astfel, companiile de termoficare au redevenit „fete mari”, fără datorii. Aceasta pare să fie cea mai bună soluţie şi pentru RADET Bucureşti.
„RADET are, deocamdată, o mare problemă, cea financiară. S-a discutat în mai multe rânduri despre fuziunea ELCEN cu RADET. Din motive juridice, apărute mai ales în decembrie anul trecut, acest proiect a fost împidicat. Nici nu se poate ca cel care are datorii să îngită pe cel căruia are să îi plătească datoriile”, a mai spus Andrei Gerea.
Reamintim, în decembrie anul trecut a apărut o decizie a Curţii Constituţionale, care arată că este neconstituţională Legea 216/2008 prin care se transmitereau cu titlu gratuit 20% din acțiunile deținute de stat la CN „Administrația Porturilor Maritime” către Consiliul Local al Municipiului Constanța. Încă din anul 2013, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, Liviu Voinea, ministrul pentru Buget, Constantin Niţă, ministrul Energiei, precum şi preşedintele ANRE Niculae Havrileţ au avizat un Memorandum, iar premierul Victor Ponta l-a aprobat, prin care Elcen Bucureşti fuzionează cu Radet, noua companie urmând să activeze în coordonarea Primăriei Capitalei. Practic, Radet urma să preia o parte din Elcen (CET Sud, Vest, Grozăveşti şi Progresu), fără plată. Decizia Curţii Constituţionale face ca şi transferul gratuit al acțiunilor deținute la Elcen de Ministerul Energiei către Primăria Municipiului București să nu fie constituţional!
Pe de altă parte, datoriile totale ale RADET București către ELCEN, la data de 30.06.2015, erau în valoare de 3,587 miliarde lei, conform unui comunicat al producătorului de energie electrică şi termică remis la sfârşitul lunii iulie 2015. „În decembrie 2008, RADET/PMB (n.r. – Primăria Municipiului Bucureşti) au eșalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eșalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deși, prin protocolul semnat în 2008, RADET și PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadență, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009 – 30.06.2015, în valoare de 3,328 miliarde lei, cu toate că în București gradul de încasare de la populație este de peste 90%, fiind cel mai ridicat nivel din țară”, se mai arăta în comunicatul Elcen. „În prezent (n.r. – iulie 2015), ELCEN încasează factura din februarie 2013”, precizează comunicatul.
„În 2014, ELCEN a livrat și facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalități de întârziere) și a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o datorie de 297,3 milioane lei. În primul semestru din 2015, RADET a acumulat noi datorii către ELCEN, în valoare de 217,1 milioane lei, ceea ce a dus la creșterea datoriei la 514,4 milioane lei pentru ultimele 18 luni”, se explică în comunicat.
Primăria Capitalei – principalul vinovat
Principalul vinovat al situaţiei în care se află RADET în prezent este Primăria Capitalei! Conductele se află în proprietatea primăriei, iar RADET nu poate face investiţii în acestea, ci doar mentenanţă. Dar, de câţiva ani, primăria n-a mai investit aproape nimic în reţeaua de termoficare! Conform unor declaraţii recente ale preşedintelui Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, execuţia lucrărilor de investiţii a fost sistată începând cu finalul anului 2012. Anul trecut, Primăria Capitalei n-a alocat niciun ban pentru înlocuirea ţevilor şi modernizarea RADET, după ce, în anul 2013, a alocat 4,3 milioane lei (circa 1 milion euro), iar în 2012 – 11,9 milioane lei (circa 2,7 milioane euro), comparativ cu 125,9 milioane lei (circa 30 milioane euro) alocate pentru investiţii în 2009.
De altfel, „în ultimii ani, regia a renunțat la reviziile anuale programate și la probele de presiune hidraulică a rețelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice și a le soluționa. Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din București circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă și în pământ prin rețeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător și nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe rețele au ajuns la peste 38%”, se arăta într-un alt comunicat al Elcen, remis cu câteva zile în urmă.
Şi, ca şi când lipsa alocărilor pentru investiţii nu ar fi suficientă, Primăria Capitalei nu a plătit nici subvenţiile asumate pentru energia termică.
„Bugetul Municipiului București nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenția pentru energia termică livrată populației. Pentru 2015, Consiliul General al PMB a aprobat cu titlu de „subvenție”, reprezentând diferența de preț la energia termică livrată populației, doar suma de 570,4 milioane lei, față de 720 milioane lei, cât ar fi fost necesar. Până în prezent (n.r. – iulie 2015), din suma de 570,4 milioane lei, PMB a achitat doar 315,2 milioane lei (din care ELCEN a încasat 57%, respectiv 179,7 milioane lei), rămânând de achitat diferența de 255,2 milioane lei.
Astfel, principalul vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se află termoficarea bucureşteană este Primăria, care nu a mai investit aproape nimic în reţea şi, în plus, nici subvenţia nu a plătit-o!
ELCEN Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din ţară (40%) şi din Bucureşti (90%). Compania are în componenţă patru termocentrale (CET Vest, Sud, Grozăveşti şi Progresu) şi o uzină de reparaţii în Bucureşti. Puterea electrică instalată în centrale este de 1.286 MW, iar puterea termică de 5.634 MWt. În 2014, cantitatea de energie electrică totală produsă a fost de 2,261 TWh, în timp ce cantitatea de energie termică livrată a fost de 4.612.163 Gigacalorii.
RADET Bucureşti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici). RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente, cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.
1 comentariu
GREU DE ASIMILAT NUMARUL ASTA MARE DE INFORMATII FALSE
Comments are closed.