Acasă OFF THE RECORD Câte 1,3% diminuare a tarifelor la electricitate, în mai multe tranşe    

Câte 1,3% diminuare a tarifelor la electricitate, în mai multe tranşe    

de GM

becuri 4Se pare că, la prima vedere, dubla taxare a certificatelor verzi în anul 2012, ar fi trebuit să ducă la o  scădere a tarifelor la toate companiile din domeniu cu 6%. La o privire „mai atentă”, scăderea ar trebui să fie de numai 4,7%. Pentru ca efortul financiar al companiilor să nu fie prea mare (ceea ce ar conduce la diminuarea investiţiilor), Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar fi aprobat, totuşi, o scădere a tarifelor cu aproape 6%, pentru că ar trebui aplicată în mai multe tranşe, fiecare tranşă urmând să aibă valoarea de 1,3%. De prima scădere se pare că „a profitat” şi Claudiu Dumbrăveanu, care a transmis reprezentantului Enel, Florin Gugu, că scăderea tarifului va avea această valoare (1,3%), fără a mai „pomeni” ceva şi despre scăderile viitoare. În principiu, ANRE ar trebui să mai vină cu alte două diminuări, fiecare în valoare de câte 1,3%.

Reamintim, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut pe vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul în Enel Florin Gugu şi asociatul companiei ElectroAlfaGheorghe Ciubotaru pentru dare şi luare de mită.

„În 2013, suspectul Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la suspectul Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de peste 407.000 lei, în schimbul îndeplinirii de către Claudiu Dumbrăveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor Enel, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control”, se arăta într-un comunicat al DNA.

Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare preventivă a acuzaţilor, aceştia urmând să fie cercetaţi în libertate.

Pe de altă parte, un comunicat al ANRE precizează că tarifele la energie electrică pentru Enel respectă legislaţia: „tarifele aprobate de ANRE pentru SC ENEL SA respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea SC ENEL SA”.

„ANRE este preocupată constant de evoluţia costurilor energiei furnizate clienţilor finali şi implicit a facturii, precum şi de sancţionarea eventualelor abateri ale operatorilor din sectorul energetic. Astfel, numai în anul 2013 Direcţia Generală Control a efectuat un număr de 1.267 controale, inclusiv în cadrul grupului ENEL, în urma cărora au fost întocmite 386 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 7.422.700 lei”, mai precizează comunicatul.

 

din aceeasi categorie