Acasă MediuDezvoltare Durabila „Casa Verde”, varianta fotovoltaică

„Casa Verde”, varianta fotovoltaică

de L M

Noul Program Casa Verde”, destinat instalării de panouri fotovoltaice, va începe pe 9 septembrie, când instalatorii vor putea primi comenzi de la viitorii beneficiari. Mai puțin cei din regiunea de dezvoltare București-Ilfov, care nu vor avea acces la program. La acest program, interesantă este finanțarea, o combinație între bani europeni și naționali, în total peste 650 milioane de lei. Cert este că se așteaptă ca programul să fie un succes, cu epuizarea fondurilor într-o singură săptămână, mai ales că au existat informații că s-au făcut liste de așteptare, mai ales că programul a fost anunțat de anul trecut.

„Avem astăzi un eveniment extrem de important aşteptat de către români. Semnăm astăzi contractul de finanţare pentru contractul <Casa Verde – fotovoltaice>, între Ministerul Dezvoltării care este finanţatorul, având bani, 656 milioane de lei pentru Programul <Casa Verde – fotovoltaice> şi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). M-am gândit din prima clipă, în momentul în care am devenit ministru al Mediului, cum să reuşim să îmbunătăţim Programul Casa Verde, pe care toţi românii îl cunoşteau, atunci când era vorba de a pune pe casele noastre panouri solare. Pentru că vremurile întotdeauna sunt mai emancipate şi pentru că trebuie să ne uităm la tehnologie, la avantajele fiecărui român care doreşte să-şi construiască sau doreşte să plătească mai puţini bani la utilităţi, ne-am gândit că este cea mai bună metodă să montăm celule fotovoltaice pe casele noastre, şi, un lucru extrem de important, fiecare dintre noi poate deveni producător de energie electrică. Programul se va referi concret la toţi românii care vor putea, din data de 9 septembrie, să acceseze prin toţi instalatorii care astăzi se vor putea regăsi pe lista care va fi publicată de către AFM. Românii vor putea să încheie contracte cu aceşti instalatori, după care vor trebuie să-şi ia avizul tehnic pentru montajul acestor celule fotovoltaice. Nu în ultimul rând, este un termen scurt din momentul în care semnezi contractul cu instalatorul până la finalizarea proiectului, adică de opt luni, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Mai exact, MDRAP vine cu 536 milioane de lei (n.r. – 93,15 milioane de euro din FEADR), iar Fondul pentru Mediu alte 120 milioane de lei (n.r. – 14.246.471 euro). Programul este finanţat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de MDRAP. Interesant este faptul că programul, deși a fost inițiat și demarat de AFM, a ajuns să fie finanțat prin PORm Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea A – Clădiri rezidenţiale / Sisteme Fotovoltaice. În acest fel se vor folosi banii europeni, finanțarea din partea statului român este asigurată din fonduri extrabugetare, iar gradul de absorbție a fondurilor europene va crește pentru că vor fi mulți doritori de panouri fotovoltaice.

33.000 de potențiali beneficiari ce-și vor instala panouri fotovoltaice vor primi câte 20.000 de lei finanțare. Mă bucur că, împreună cu Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu, am găsit soluția ca acest program mult așteptat de români să fie finanțat din fonduri europene deoarece, altfel, ar fi fost un efort prea mare pentru bugetul de stat. În plus, va fi benefic pentru populație deoarece energia solară este gratuită și poate fi folosită oriunde, iar costurile de întreținere ale sistemelor fotovoltaice sunt minime. Deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizându-și astfel investiţia”, a precizat viceprim-ministrul Daniel Suciu.

MDRAP precizează că beneficiarii sunt persoane fizice din mediul urban şi rural din cele 7 regiuni „mai puţin dezvoltate” (Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest, Vest, Nod-Vest şi Centru), care încheie un contract în vederea obținerii finanţării nerambursabile cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Începând din 26 august, lista cu instalatorii aprobaţi în cadrul programului este publicată pe site-ul AFM. În cele din urmă, sunt 260 de instalatori validați, prin intermediul cărora se va derula pogramul.

din aceeasi categorie